Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Debattinlägg

”Vargjakt är Sveriges ensak”

Vargjakt ·

”Det är orimligt att EU-kommissionen blandar sig i jakten. Beslut över jakten ska fattas i Sverige. Det borde vara en självklarhet för alla som värnar svensk jakt och svenskt självbestämmande”, skriver Christofer Fjellner.

Om debattören

Christofer Fjellner
Europaparlamentariker (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det blir licensjakt på varg i år. Det är resultatet av att Kammarrätten i förra veckan upphävde förvaltningsrättens beslut att ställa in årets vargjakt, efter att miljöorganisationer överklagat besluten om licensjakt.

Nu blir det en begränsad skyddsjakt i syfte att begränsa koncentrationen av vargstammen i vargtäta län som Värmland och Dalarna samt att stärka vargstammens genetiska variation.

Men genast blandar sig EU-kommissionen i den svenska jakten. Det är orimligt.

Man kan tycka vad man vill om vargjakt. Men det är och borde förbli Sveriges ensak hur frågan hanteras, utan att Bryssel lägger sig i.

Trots den omdebatterade skydds- och licensjakten har den svenska vargstammen ökat med över 15 procent per år det senaste decenniet. I Sverige finns det nu ungefär 400 vargar.

De beslut om licensjakt som finns handlar inte om någon hetsjakt. Det handlar om förvaltning av ett rovdjursbestånd, där många olika intressen måste vägas in.

Vargen är inte längre hotad i Sverige. Vargstammens överlevnad är tryggad och därför är det rimligt att den förvaltas, precis som andra viltstammar.

Forskarna i vargforskningsprojektet Skandulv säger att 100 individer är tillräckligt för att trygga vargstammen. Med högre genetisk variation menar de att det räcker med ett 40-tal vargar.

Det politiska målet för gynnsam bevarandestatus är 170–270 individer och Naturvårdsverket ska sätta ett referensvärde inom det intervallet.

Det är alltså god marginal mellan målet för vargstammen och den nivå som vetenskapen har satt upp och som de flesta seriösa vargforskare står bakom.

Det gör det än mer orimligt att EU-kommissionen lägger sig i den svenska vargjakten. I förlängningen handlar det inte heller bara om vargjakt, utan om nationellt självbestämmande. Sverige måste helt enkelt stå på sig.

För oavsett vad vi egentligen tycker om vargjakt, så borde vi vara överens om att besluten ska fattas i Sverige, inte i Bryssel.

Jag har under många år krävt en översyn av art- och habitatdirektivet, som är de regler EU-kommissionen hänvisar till när den jagar Sverige för att Sverige jagar varg.

Direktiven är decennier gamla och speglar inte längre hur det ser ut i skog och mark.  Att den nya kommissionen äntligen har insett behovet av en översyn är på tiden.

Att vänsterregeringen inte agerar i frågan är illa!

I Bryssel jagar Miljöpartiet EU-kommissionen och kräver att EU ska jaga Sverige för att Sverige jagar varg.

Och Socialdemokraterna gör sitt yttersta för att reglerna kring vargjakten inte ska ändras.

Det är obegripligt. Beslut över jakten ska fattas i Sverige.

Det borde vara en självklarhet för alla som värnar svensk jakt och svenskt självbestämmande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.