Debattinlägg

”Subventioner är inte lösningen för lantbruket”

Svensk mjölk ·

”Det är kris i lantbruket och regeringens politik gör bara situationen ännu värre. Vi har tack vare EU tagit oss ut den eviga spiralen med nationella subventioner och handelshinder. Låt oss aldrig komma dit igen”, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Om debattören

Niels Paarup-Petersen
Centerpartist och liberal debattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att mjölken kan vara en het politisk fråga är inget nytt.

1992 visste inte George Bush Sr vad en liter mjölk kostade när han fick frågan i en debatt mot Bill Clinton. Den okunskapen kostade honom sannolikt presidentvalet.

Jag tror de flesta politiker i riksdagen vet vad en liter mjölk kostar. Däremot vet de flesta politiker nog inte alltid vad deras dåliga lantbrukspolitik kostar för Sveriges lantbrukare.

Tyvärr är det inte politikerna själva, men Sveriges bönder som får bära priset för den okunskapen.

Vi ser just nu svenska mjölkbönder som har slutat ta ut lön för att lönsamheten inte räcker till det. Inte för att bönderna har skött deras verksamhet dåligt. Men för att det inte längre går att sälja mjölken till ett rimligt pris.

Orsaken är importstoppet som Ryssland har infört som svar på Europas sanktioner efter Rysslands invasion av Ukraina. Importstoppet har fått mjölkpriserna att falla kraftigt i hela Europa för att det finns för mycket mjölk på marknaden.

Det är bönderna som betalar priset för Europas säkerhetspolitik.

Det är kris i det svenska lantbruket och regeringens politik gör bara situationen ännu värre.

Regeringen borde se till att böndernas kostnader minskar, men istället vill regeringen öka kostnaderna med kilometerskatt, avgift på handelsgödsel och högre avgifter när man anställer ungdomar.

Man kan förstå att många börja ropa på subventioner. Men det är fel väg att gå.

Subventioner är inte lösningen för svenska lantbruket. Vi har tack vare EU tagit oss ut den eviga spiralen med nationella subventioner och handelshinder. Låt oss aldrig komma dit igen.

Det grundläggande problemet är att vi konsumenter, privata som offentliga, inte vill betala det priset det kostar att producera lantbruksvaror i Sverige.

Vi väljer dansk fläskfilé, tysk mjölk, spanska gurkor men sällan svenska varor.

För att kraven på svenskt lantbruk är så höga att varor från resten av världen alltid är billigare. Även om de ska importeras 100tals mil.

Vill vi ha närproducerade varor måste vi också betala så att lokala producenterna kan överleva. Svårare än så är det inte.

Det gäller inte minst vi som bor i storstäderna, där kopplingen till lantbruket ofta kan vara svag men miljöengagemanget starkt.

Sveriges lantbruk är Europas mest miljövänliga. Det borde vi värna om. Det är därför Centerpartiet har startat #mjölklöftet.

Mjölklöftet är en uppmaning till Sveriges handlare och konsumenter att höja priset på mjölk med en krona som går oavkortat till bonden.

Oftast vill vi så klart ha varorna vi köper så billigt som möjligt. Men ibland kan det vara värt att betala lite mer. För en högre kvalitet i kläderna. För en cykel som håller längre. Och inte minst för en mat som ger bättre djurvälfärd och bättre miljö.

Så lägg en krona extra på mjölken. Då klarar bönderna sig genom krisen de står inför. Och du kommer även i framtiden kunna få närproducerad och miljövänlig mjölk.

Det är väl värt att betala en krona för?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.