Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Debattinlägg

”Centern sviker mjölkbönderna”

Svensk mjölk ·

”Den extra kronan är ren och skär populism. Att tro att en krona på dryckesmjölken skall rädda oss svenska mjölkbönder är att lura både mjölkbönder, politiker och inte minst konsumenterna”, skriver Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder.

Om debattören

Stefan Gård
ordförande Svergies mjölkbönder

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tanken bakom Centerpartiets så kallade mjölklöfte är säkert välment.

Men Centern och inte minst tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson, som jobbat med frågan i många år, borde veta bättre.

Centerns beteende är inget annat än ett svek. Den extra kronan är ren och skär populism.

Att tro att en krona på dryckesmjölken ska rädda oss svenska mjölkbönder är att lura både mjölkbönder, politiker och inte minst konsumenterna.

Lönsamhetsproblemet är mer komplext än så.

Till att börja med skulle den extra kronan, om den går via till exempel Arla, fördelas över Arlas alla mjölkproducenter i alla länder Arla verkar.

Svenska bönder utgör bara runt 25 procent av Arlas medlemmar.

Vi verkar på en internationell marknad där ingen hänsyn tas till de extra kostnader som vi svenska mjölkbönder jobbar under. Både våra egna föreningar och statens regelverk belastar våra gårdar med kostnader som vi inte får täckning för.

Till svenska politiker vill jag säga att ni måste se helheten och så snabbt som möjligt skapa  konkurrensvillkor som harmoniserar oss med övriga EU-länder.

Om ni gör detta så kanske er dröm om en svensk mjölkproduktion i framtiden blir sann.

Vi har ett stort problem när Arla som är svenska mjölkböndernas största förening har ett och samma mjölkpris i alla länderna dom verkar i.

Men produktionskostnaden mellan Sverige, Danmark, England, Tyskland och Belgien skiljer sej avsevärt åt på många områden. Inte minst skatten.

De mejeriföreningar som verkar på en hemmamarknad och har en volym som motsvarar efterfrågan och kan profilera sig med svenska råvaror har förstås en fördel när dom gör affärer med konsumenterna.

Till skillnad mot de som satsat på en global marknad där internationella priset gäller. Där gäller att den som har lägst produktionskostnad vinner affärerna.

Då går det inte att som vi svenska mjölkbönder ha dyra kostnader på insatsvaror till våra mjölkkor. 

Det går inte att producera i ett högkostnadsland och vara konkurrenskraftig på världsmarknaden. Där vinner lågkostnadsländerna affären.  Det kan aldrig fungera.

Att sen tro att det hjälper att höja konsumentmjölken med en krona kan inte vara genomtänkt men det är väl populistiskt gångbart tror Centern.

En krona mer per liter i affären på konsumentmjölken gör i min förening 0,8 öre per liter på min totala mjölkmängd som jag säljer från gården. Hur de örena kan lösa den dåliga ekonomin på mjölkproduktionen kan man undra över.

Nej, det behövs krafttag snabbt nu och inte på sikt. Vi har den djupaste krisen i mannaminne inom svensk mjölkproduktion.

Det viktigaste är skattereduktion på el och energiskatten, det skulle ge hundra tusen kronor på en normalgård. Det krävs också  att Sverige agerar inom EU för att få den pågående jordbruksreformen genomförd, så att vi kan söka EU- krediter.

Det fattas en krona per kilo mjölk i likviditet. Görs det inget nu kan det uppstå total likviditetskatastrof på många håll.

Det är nu det gäller, inte i framtiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.