Förintelseöverlevaren Hédi Fried och kronprinsessan Victoria. Foto: SVT
Debattinlägg

”Oförskämt fråga Victoria om nazismen”

Hovet ·

”Hur kan reportern ens komma på tanken att referera till något som skedde över 30 år innan kronprinsessan Victoria ens föddes?
En fullständigt osmaklig och irrelevant, för att inte säga oförskämd, fråga om familjehistorien”, skriver mångårige hovreportern Daniel Nyhlén.

Om debattören

Daniel Nyhlén
Journalist och IT-entreprenör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag är ett stort fan av nyheter och följer dagligen rapporteringen av svenska och utländska händelser i SVT.

En av de mer kvalificerade reportrarna, enligt min mening, har varit reportern Rolf Fredriksson som debuterade som journalist 1976, året då jag fyllde ett år.

Fredrikssons karriär inom SVT är ingen hemlighet och läser man på så har han gjort en hyfsat imponerande insats för den statliga televisionen, både som utrikeskorrespondent i Bryssel och Östeuropa. En rutinerad murvel med andra ord.

Men häromdagen förändrades tyvärr min syn på Rolf Fredriksson, och det ganska rejält.

Fredriksson var utsänd till Polen i samband med kronprinsessan Victorias besök i nazisternas koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau, det största förintelselägret som drevs under Andra världskriget.

En dödens plats där över 1,1 miljoner människor, de flesta judar, miste livet genom att mördas på de mest fruktansvärda sätt.

SVT, som står högt i rang hos hovet, fick som vanligt en pratstund med Victoria, där hon stod i kylan bredvid Hédi Fried, en av de få överlevande från lägret som fortfarande finns kvar i livet.

Det är här som SVT:s reporter, efter ett par trevande och flyktiga frågor om ceremonin och terrordåd mot judar i Europa, får något som liknar ett totalt hjärnsläpp.

Helt plötsligt säger han:
”Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien? Det finns ju släktingar som var anhängare till nazismen.”

Läs frågan igen. Och igen. Ursäkta? Vad säger SVT:s utsände egentligen?

En fullständigt osmaklig och irrelevant, för att inte säga oförskämd, fråga. Hur kan Fredriksson ens komma på tanken att referera till något som skedde över 30 år innan Victoria ens föddes?

Och det när kronprinsessan befinner sig i förintelselägret för att just hedra offren av förintelsen? Ja, i min mun smakar det riktigt illa.

Frågeställningen blir intressant i andra perspektiv, som om hur svensk media egentligen skildrar vår kungafamilj. Inte minst nu när en ”seriös” journalist från SVT klampar i klaveret.

Jag har under mina över tio år som tidigare hovreporter, främst i kommersiella medier som Aftonbladet och Svensk Damtidning, följt kronprinsessan på en rad resor över världen.

Och visst har jag blivit bespottad för en hel del frågeställningar. Men mest av medier som ansetts sig vara mer seriösa.

Bland annat när jag envist frågade om en viss Daniel Westling, en man som senare blev prins Daniel av Sverige. Så ointressant, resonerade man på den tiden.

En del av frågorna av privat karaktär har Victoria inte alls gillat. Men jag har aldrig, aldrig ställt en fråga för att förolämpa eller göra Victoria generad. Eller för att markera min roll som reporter. Det är nämligen dålig journalistik.

Och här kommer vi till något som kan förklara Fredrikssons agerande.

Många journalister som inte är vana att ha med kungafamiljen att göra bländas av närheten till de kungliga och förvandlas från professionella medieförmedlare till fullkomliga fåntrattar som enbart klämmer fram insmickrande frågor i sin enklaste form.

Eller som i det aktuella fallet, kan tänkas, går åt motsatt håll. Gör allt för att markera sin egen suveränitet som granskare av makten och ställer provocerande frågor. Kosta vad det kosta vill.

Om rutinerade Rolf Fredriksson är en vänstervriden republikan som vill nita det svenska kungahuset har jag ingen aning om. Men man börjar undra.

För om reportern hade gjort sin hemläxa hade han upptäckt att det inte är första gången som kronprinsessan deltar för att hedra offren i det ökända koncentrationslägret.

Under 60-årsjubileumet, för tio år sedan 2005, var jag själv på plats i dödslägret för att skildra kronprinsessan Victorias närvaro i Auschwitz-Birkenau. Det är en udda känsla, för allt ser ut som då.

Taggtrådsstängslen, vaktkurerna, de gråa barackerna som breder ut sig på kilometerlånga gräsmattor och den från filmer välkända skräckporten där tågen rullar in. För att inte tala om den bitande januarikylan som tränger sig långt ner i huden, vilket gör besöket än mer obehagligt.

Därför finner jag Fredrikssons fråga än mer märklig. Kunde han inte leva sig in på den plats han var? Var han tvungen att slå in en dörr som så länge har varit öppen?

Victorias reaktion var tydlig, och precis som kritikstormen på sociala medier, reagerade hon. Såklart.

Blicken blev mörk, vilket den blir när hon känner sig obekväm och trängd.

Men istället för att poängtera den fullständigt obsurda frågeställningen, gav hon ett mycket diplomatiskt och professionellt svar utan att tappa fattningen. Själv, med mitt humör, hade jag förmodligen läst lusen av reportern i fråga.

Kronprinsessan tog slaget i ansiktet, men vände andra kinden till. Det hedrar henne.

Det hedrar inte SVT och det hedrar inte Rolf Fredriksson.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.