Foto: Johan Jeppsson/ Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Debattinlägg

”Annie Lööf borde strida för en annan utbildningspolitik”

Högre utbildning ·

”Om Lööf och Centern väljer att stå upp för fler platser på högskolan runt om i hela landet skulle det vara viktig byggsten för både regional utveckling och tillväxt”, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Högre utbildning med god kvalitet ska finnas i hela landet. Det är samarbetsregeringens ambition. Och det är Centerpartiets ambition.

Vi borde därför kunna enas om en utbyggnad av högskolan i hela landet. Jag hoppas därför att Annie Lööf och Centerpartiet i helgen på sina kommundagar väljer en väg där investeringar i högre utbildning prioriteras. 

I framtiden kommer kunskapsbehoven att öka. Allt fler jobb kommer kräva en högre utbildning.

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv.

Därför måste Sverige aktivt arbeta för att fler personer kan ta del av kunskap och högre utbildning, inte färre.

Redan i regeringsförklaringen deklarerade statsministern att antalet högskoleplatser ska öka i hela landet. I budgeten planerades det sedan för 14 300 nya platser till och med år 2018.

Men i den budget som röstades igenom av Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna sänktes ambitionerna med 4300 färre nya platser.

Dessutom försvann hundratals miljoner som skulle gå till viktiga kvalitetsförstärkningar. Det var olyckligt, men det är inte oreparerbart.

Den politiska hösten präglades av ett svårt parlamentariskt läge. Decemberöverenskommelsen innebar ett gemensamt ansvarstagande för Sverige som skapar politisk stabilitet.

Regeringen vill fortsätta samarbeta brett, inte minst på områden där det redan finns en samsyn. En tydligt sådan samsyn finns med Centerpartiet när det gäller högre utbildning.

Centerpartiet har som en av sina viktiga prioriteringar i de vallöften de gett att högre utbildning av god kvalitet ska finnas i hela landet och inte bara i de största städerna.

Utifrån detta löfte hoppas jag nu att Annie Lööf och Centerpartiet i helgen beslutar sig för att driva en högskolepolitik som verkligen möjliggör detta – istället för den svaga kompromiss som fanns i den borgerliga budgetmotionen.

Om Centerpartiet väljer att stå upp för kvalitetssatsningar och fler platser på högskolan runt om i hela landet skulle det vara viktig byggsten för både regional utveckling och tillväxt.

Det vore bra för landet och det vore i linje med Centerpartiets politik. 

Historiskt har Sverige under både socialdemokratiska och borgerliga regeringar investerat strategiskt i utbildningssystemet och i en målmedveten utbyggnad av högskolan.

Vi vet att dessa investeringar har lönat sig långsiktigt både för samhället och för dem som studerar vidare.

Det är en klok politik i en tid där antalet som söker sig till högskolan ökar kraftigt och där konkurrensen om platserna hårdnat. Vi ska inte stänga dörren för dem som vill utbilda sig.

Regeringen har en uttalad vilja att höja Sveriges ambitioner för högskolan och den högre utbildningen.

Vi vet att det är en politik som efterfrågas av landets studenter, lärosäten och lärare.

Vi vill genom långsiktiga satsningar på kunskap och utbildning skapa ett modernt samhälle som blir till ett föredöme i världen.

Både högre utbildning och forskning har ett stort stöd inom hela befolkningen: ett stöd för att vi investerar mycket och satsar brett, och att fler får möjlighet att studera.

Vi ser det här som ett område som kan bygga Sverige starkt inför framtiden och ge oss ökad kunskap och svar på många av de utmaningar vi står inför: hur vi ska skapa nya jobb och tillväxt i hela landet, stärka småföretagen och klara klimathotet.

Vi kommer därför fortsatt att driva på för en utbyggnad av högskolan med hög kvalitet för att tillgängliggöra studenter högre utbildning i hela landet.

Att de borgerliga partierna la en gemensam budgetmotion efter valet var naturligt.

Men jag hoppas att Annie Lööf nu vågar ta strid för den politik för högre utbildning som Centerpartiet verkligen tror på.

Satsa på att bygga ut högskolan med fler nya högskoleplatser så att fler får läsa vidare och investera medel i att stärka kvaliteten på utbildningarna.

Det skulle möjliggöra viktiga framtidsinvesteringar i hela landet och rusta fler ungdomar inför framtidens jobb.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.