Foto: TT
Debattinlägg

”Den bortre tidsgränsen måste avskaffas snarast”

Utförsäkringar ·

”Under åtta år har vi prövat den förra regeringens recept – att angripa de sjuka. Nu måste socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och regeringen ta nya tag och se till att den bortre tidsgränsen avskaffas snarast”, skriver Wiwi-Anne Johansson (V).

Om debattören

Wiwi-Anne Johansson
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

80 000 tragedier har orsakats av stupstocken i sjukförsäkringen. Det är så många som hittills har utförsäkrats.

Tusentals har utförsäkrats två gånger och några är på väg mot en tredje. Att beskriva denna reform som lyckad är inget annat än ett hån mot dessa utsatta människor.

Ingen, utom möjligen Johan Forsell (M) och andra borgerliga politiker, kan ha undgått berättelserna om de tragedier som följt på den förra regeringens beslut att införa en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen.

Berättelser om sjuka som blir än sjukare av pressen de utsätts för, som tvingas leva på sina anhöriga som i det gamla Fattigsverige.

Johan Forssell (M) beskriver stupstocken som en lyckad reform i en debattartikel på SVT Opinion.

Jag undrar hur en reform som inte åstadkommit något av det den lovade kan beskrivas som lyckad.

Sjuktalen ökar trots hot om att bli utförsäkrad. Bara två procent av de utförsäkrade har kommit i någon form av arbete. I dessa två procent ingår alla som har den minsta lilla anknytning till arbetsmarknaden och det kan vara allt från en timma i veckan.

Det säger mycket lite om hur friska dessa människor är. Och absolut ingenting om att det är utförsäkringen som i så fall åstadkommit detta.

De borgerliga partierna satte krokben för regeringen som i sin senaste budget, förhandlad med Vänsterpartiet, ville slopa denna misslyckade reform och hade förslag om detta.

Nu måste socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och regeringen ta nya tag och se till att den bortre tidsgränsen avskaffas snarast.

Ingen ska utförsäkras bara för att en viss tid har förflutit. Sjukpenning ska man få tills man har återfått arbetsförmågan.

Men det räcker inte. Vi måste också se till att färre blir sjuka och att de som ändå blir sjuka snabbare blir friska och kan börja arbeta igen.

Det är bra att Johan Forsell ser sambandet mellan att det i allt högre utsträckning är kvinnor som blir sjuka och att de tar ett större ansvar för hemarbetet och ofta har stressiga jobb.

Synd bara att han inte har några konkreta förslag på hur vi ska förändra detta.

Vänsterpartiet har förslag både på hur vi kan se till att färre blir sjuka och på hur vi kan hjälpa dem som ändå blir sjuka att snabbare komma tillbaka i arbete.

– Arbetsmiljöverket behöver mer resurser. Ett mänskligare arbetsliv med bättre arbetsmiljö och starka fackföreningar är nödvändigt för att minimera risken för skador och sjukdom.

– En företagshälsovård värd namnet.  En hälsovård som känner till förhållandena på arbetsplatsen gör det möjligt att sätta in vård innan den anställde blir för sjuk för att kunna arbeta.

– Satsa på rehabilitering. Idag ligger allt ansvar på den sjuke själv. Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar för att underlätta för sjukskrivna att komma tillbaka i arbete.

Under åtta år har vi prövat den förra regeringens recept – att angripa de sjuka. Nu är det dags för den nya regeringen att angripa orsakerna till de stigande sjuktalen.

Och det räcker knappast med att vagt hoppas på en överenskommelse med samma opposition som i regeringsställning ställt till den nuvarande situationen.

Endast genom samarbete med Vänsterpartiet skapas den politik som krävs för att åstadkomma en verklig förändring för de människor som redan blivit så hårt drabbade.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.