Foto: TT
Debattinlägg

”Svårt att få ihop fängelsestraff och föräldraskap”

Fängelse ·

”Kriminalvården behöver samordna och leda arbetet med medföljande barn, så att det lyfts från att vara en lokal angelägenhet till att också vara föremål för övergripande och hållbar verksamhetsutveckling”, skriver Line Fuchs vid Räddningsmissionen.

Om debattören

Line Fuchs
Familjepedagog Göteborgs Räddningsmission

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varje år följer cirka 20 barn med sin förälder i fängelse. Grundförutsättningar för ett sådant beslut är att det rör sig om relativt kort strafftid, att det är ett litet barn och allra viktigast att vistelsen bedöms vara till barnets bästa.

Det är Socialtjänsten som fattar beslutet, men efter att det är gjort stängs ofta ärendet. Vems är ansvaret då?

Jag har precis varit med och avslutat ett tvåårigt arvsfondsprojekt, vars syfte varit att se över och förbättra situationen för barn som följer med sin förälder i fängelse.

Arbetet har mynnat ut i en rapport med en rad sammanfattade slutsatser för vad som behövs förbättras för att säkerhetsställa att mamma-barnplacering i anstaltsmiljö blir utifrån barnets bästa och sker på ett professionellt sätt.

I rapporten pekar vi på att man behöver ha tydliga nationella riktlinjer och metoder att luta sig mot, istället för att som i dag, lösa ärende till ärende mer slumpmässigt efter bästa förmåga.

Kriminalvården behöver samordna och leda arbetet med medföljande barn, så att det lyfts från att vara en lokal angelägenhet till att också vara föremål för övergripande och hållbar verksamhetsutveckling.

Kriminalvården måste avsätta resurser till arbetet med medföljande barn, för att säkerställa en rättssäker verksamhet som tillgodoser barnens behov.

Kriminalvården behöver centralt driva frågan om samverkan med socialtjänsten. Om det är nödvändigt måste frågan om lagändringar aktualiseras.

Personal på enheter som tar emot barn behöver kunskap om barns utveckling, anknytning och föräldraskap.

Han lutar huvudet bakåt, tittar upp i himlen och skrattar förtjust. Det är jag som gör fart på gungan han sitter i, och när jag står där och iakttar honom kommer tankarna, tänk om han skulle veta att han bor i ett fängelse och att han kommer att fira sin ettårsdag här

Många liknade tankar och situationer har jag ställts inför under projekttiden. Att se ett barn i anstaltsmiljö väcker många tankar och en rad motstridiga känslor. Kan det någonsin vara för barnets bästa?

Ett fängelsestraff och föräldraskap är svårt att få ihop och man skulle kunna göra det enkelt genom att neka mamman att få ta med sitt spädbarn. Men då har man inte tittat på det enskilda barnets behov.

Det finns idag stor kunskap om hur viktig anknytningen till en omsorgsperson är under de första spädbarnsåren och det är det som ligger till grund för socialtjänsten beslut. Så utifrån det ser jag positivt på att barn får vara medföljande under en mammas verkställighet.

Men, jag eftersöker ett mycket tydligare samarbete mellan socialtjänst och kriminalvård så att man i varje enskilt ärende gör regelbundna bedömningar om det fortsatt är för barnets bästa och att man lägger upp ett individuellt stöd så att mamman kan vara en så bra förälder som möjligt under rådande omständigheter.

Kriminalvården måste förstå vidden av att de har ansvar för en mamma som har ansvar för sitt barn. Det är moderns mående som är avgörande för barnets hälsa och utveckling.

Där av blir stödet till mamman oerhört viktigt, eftersom hon under verkställigheten är frånskuren sin rörelsefrihet som förälder och hela tiden är beroende av regler och förordningar inom kriminalvården.

Det vi skriver i vår rapport är inget nytt. Det har gjorts studier kring medföljande barn tidigare och kriminalvården har god kännedom om de förbättringar som behöver göras.

Trots det har tidigare kartläggning av frågan inte lett till några konkreta förändringar, metodutveckling eller resurstilldelning för arbetet.

Därför uppmanar jag till att det nu är dags att gå från ord till handling, att på riktigt göra de förändringar som krävs för att säkerställa att barn i den här situationen inte far illa, eftersom det är något de under rådande omständigheter faktiskt riskerar att göra.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.