Foto: Henrik Montgomery
Debattinlägg

”LO har gett upp om ungdomsarbetslösheten”

Ungdomsarbetslöshet ·

”Att LO inte kan ta till sig positiva förändringar för en modern arbetsmarknad är ett tydligt tecken på att de motsätter sig förändring och föredrar att vara kvar i 70-talets Sverige. Det är varken fräscht eller modigt”, skriver moderaterna Louise Meijer och Ida Drougge.

Om debattörerna

Ida Drougge
Riksdagsledamot (M)
Louise Meijer
Vice ordf Moderata Ungdomsförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Malin Djurse och Emil Johansson från LO visar tydligt i sin debattartikel på SVT Opinion att de värnar de redan tryggas anställningar.

För oss finns det inget mer otryggt än att inte ha ett jobb alls. Diskussionen borde därför handla om hur fler unga kan få ett jobb.

Arbetsmarknaden förändras. Vår generation eftersträvar inte en guldklocka för lång och trogen tjänst, i stället vill vi byta både jobb och branscher under vår tid på arbetsmarknaden.

LO:s svar är att de är nöjda som det är. Den inställningen riskerar att låsa fast stora delar av vår generation i utanförskap. 

En modern och flexibel generations arbetstagare kan inte längre mötas av en omodern och stelbent arbetsmarknad. Vår generation är inte homogen, precis som Malin Djurse och Emil Johansson skriver.

Med det som bakgrund behöver vi en flexibel arbetsmarknad som kan bemöta alla ungas olikheter och förutsättningar. Därför är det för oss oförståeligt att LO gång på gång vägrar flexibilitet och olikheter bland anställningsformer.

Mest förundransvärt är det att LO inte ser problemen med turordningsreglerna. Sex av tio företagare anser att deras förutsättningar att anställa fler medarbetare skulle påverkas positivt om turordningsreglerna var kompetensbaserade, enligt Svenskt Näringsliv.

Att LO inte kan ta till sig positiva förändringar för en modern arbetsmarknad är ett tydligt tecken på att de motsätter sig förändring och föredrar att vara kvar i 70-talets Sverige. Det är varken fräscht eller modigt.

Svaret från LO är ofta mer resurser när det gäller Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har fått ökade resurser och har själva konstaterat att deras arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte ger någon effekt. 

Vårt förslag är därför att låta fler aktörer än Arbetsförmedlingen förmedla jobb. Det hade hjälp företag att hitta rätt kompetens.

Många av de lokala fackförbunden motsätter sig användandet av YA-jobb och studentmedarbetare. Alternativen till att inte föreslå ändringar i lag, blir därför få. Motbevisa oss gärna, ingen skulle bli gladare.

I valrörelsen sa Socialdemokraterna att ungdomsarbetslösheten skulle bekämpas med trettiotusen offentliga traineejobb, en 90-dagarsgaranti och obligatorisk gymnasieskola.

Väl i regering blev tiotusentals traineejobb tretusen, 90-dagarsgarantin blev en ogaranterad målsättning och obligatoriet blev en utredning.

I förra veckan erkände dessutom Ylva Johansson att ams-åtgärder, traineejobb och 90-dagarsgaranti inte skapar fler jobb. Kvar är löften om en ungdomsskatt och föga förvånande är det de enda förslag som regeringen på allvar har tänkt genomföra.

LO accepterar regeringens politik som ser ut att bli en katastrof för stora delar av vår generation.

Det är anmärkningsvärt och intygar återigen att LO har gett upp om ungdomsarbetslösheten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.