Synagogan i Malmö.
Synagogan i Malmö bevakas av polis. Foto: TT
Debattinlägg

”Bespara oss judar dina förolämpningar, Guillou”

Antisemitism ·

”Varför ställa judar mot muslimer överhuvudtaget? Det är väl ingen som har påstått något så befängt som att Sverige skulle vara antisemitiskt snarare än islamofobiskt. Det är bara i Jan Guillous värld som rasism är ett nollsummespel”, skriver Ninna och Clara Sandelind.

Om debattörerna

Clara Sandelind
Tredje generationens överlevare
Ninna Sandelind
Andra generationens överlevare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Jan Guillou påstår i en krönika att det är en lögn och överdrift att framställa Sverige som antisemitiskt och raljerar över polisbevakningen vid
judiska institutioner.

Den verklighet vi lever i är tyvärr den att de utposterade polispiketerna inte är där på grund av vår inbillade förföljelsemani utan ett resultat av ett kartlagt ökat hot mot judar i Sverige.

Som andra och tredje generationen överlevare har vi känt oss stolta över att vara judar i Sverige.

Inte för att vi därmed skulle vara bättre eller sämre än nån annan utan för känslan av att vi bär på ett kulturellt och historiskt arv som hade kunnat bortraderas.

Det har heller inte varit något problem, trots enstaka antisemitiska kommentarer.  Det innebär inte att Sveriges relation till judar alltid har varit något att vara stolt över.

Guillou borde ha besökt Göteborgs stadsmuseum 2007 och utställningen om Sverige och Förintelsen där Sveriges ambivalenta roll under Hitlertiden tydliggjordes.

Mängder av urklipp från olika svenska tidningar visades med nidbilder och karikatyrer av judar. Guillou kanske också har hört talas om Torgny Segerstedt och de krafter han kämpade emot. I Sverige.

Men Guillou menar att det på grund av denna ”stolta” historia är förolämpande att tala om svenska judar som nu packar sina väskor. Vi tycker att det är förolämpande av Guillou att beskriva vår rädsla som ”hysteri”.

De flesta kan eller vill nog inte flytta till Israel. Men mentalt kanske många packar sina väskor och det är illa nog.

Det finns fortfarande svenska judar vid livet som överlevde Förintelsen och som nu oroas över sina barn och barnbarns trygghet.

Kalla inte deras rädsla för hysteri Guillou. Guillou menar vidare att det är islam, inte judendomen, som enligt Sverigedemokraterna är det största hotet mot Sverige.

Han har tydligen missat debatten där SD menar att judar och samer visserligen kan vara svenska medborgare men inte tillhöra nationen Sverige. Och att de flesta judar som lever i Sverige har lämnat sin judiska identitet.

Tur för dem. Men varför ställa judar mot muslimer överhuvudtaget?

Det är väl ingen som har påstått något så befängt som att Sverige skulle vara antisemitiskt snarare än islamofobiskt.

Tvärtom gör de olika religiösa samfunden mycket gemensamt för att bekämpa intoleransen överlag. Det är bara i Jan Guillous värld som rasism är ett nollsummespel.

Så till sist upplyser Guillou oss om att vi får skylla oss själva för att vi blir offer för terroristernas attentat på grund av vår hysteri efter senaste händelserna och pratet om att packa och flytta.

Vad dumt av oss att bjuda terroristerna på en “ny” idé för att få publicitet: att utföra attentat mot judar.

Bespara oss dina förolämpningar Jan Guillou. Bespara oss ditt raljerande över vår rädsla.

Idag är vi tacksamma för att Sverige vill värna om vår trygghet och inte anklagar oss för att vara hysteriska lögnare.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.