Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingens ordförande. Foto: Caroline Tibell
Debattinlägg

”Kompetens sitter varken i hudfärg eller kön”

Mångfald ·

”När framför allt personer från en viss grupp, oftast vita män utan funktionsvariation, har höga positioner framstår det som att kompetensen endast finns hos dem. Som om personer som jag helt enkelt skulle vara mindre kompetenta”, skriver Seher Yilmaz.

Rättviseförmedlingen välkomnar att SVT genom sin granskning av #vitabolag sätter ljus på vilka som sitter på maktpositioner i vårt samhälle i dag.

Genom att räkna normen upptäcker vi mönster och skevheter som inte alltid är bekväma. Men det är först när vi vet hur verkligheten ser ut som kan vi fråga oss själva varför, och fundera på vad som skulle kunna göras bättre.

När vi diskuterar bolagsstyrelser och andra höga poster vill många påpeka att det handlar om kompetens, inte om hudfärg. Där är vi helt överens.

Men när framförallt personer från en viss grupp, oftast vita män utan funktionsvariation, har höga positioner framstår det som att kompetensen endast finns hos dem. Som om personer som jag helt enkelt skulle vara mindre kompetenta.

Jag tror absolut inte att kompetens sitter i hudfärg eller kön, och här hittar vi en del av missförstånden i den här diskussionen.

Många debattörer har frågat sig vilken speciell typ av kompetens företagen går miste om idag. Men det handlar inte om någon särskild kompetens, utan helt vanlig kompetens.

Sådant som vi kräver av alla som ingår i ett visst sammanhang oavsett om det innebär att vara kunnig inom ekonomi, arbetsgivarfrågor, ha bra beslutsförmåga eller något helt annat.

Kompetens sitter alltså varken i hudfärg, ursprung eller kön. Men när bara en typ av personer ständigt väljs till vissa sammanhang skapas en bild av vem man behöver vara för att uppfattas som kompetent.

Vi tror att alla tjänar på att våga utmana den bilden och leta utanför de egna nätverken. Dessutom är det naturligtvis bra med en mångfald av erfarenheter i alla möjliga sammanhang.

Om alla i exempelvis en bolagsstyrelse eller politisk ledning har samma bakgrund, har gått på liknande skolor och umgåtts i samma kretsar, då kommer en del erfarenheter att saknas.

Det är ytterligare en anledning till att arbeta för en bred representation av personer och en mångfald av erfarenheter. I dag verkar det som att man måste tillhöra en viss grupp för att kunna få makt i olika sammanhang. Det ser vi när granskningar som #vitabolag görs.

Rättviseförmedlingen vill bredda bilden av vem som har kompetens. På vår hemsida finns långa listor med kompetenta personer som inte är vita män med nordiskt klingande namn. Genom att bredda urvalet tidigt och söka utanför de egna nätverken tror vi att slutresultatet blir ännu bättre.

När fler sammanhang har en bred representation av personer och en mångfald av erfarenheter, visar vi också att man inte behöver ha en viss bakgrund eller vissa förutsättningar för att få ta plats.

Samtidigt som vi höjer kompetensnivån ger vi då fler personer möjlighet att drömma om att även de kan bli styrelseproffs, statsminister, vd eller något helt annat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.