Foto: TT
Debattinlägg

”Pengar till Melodifestivalen en felprioritering”

Melodifestivalen ·

”Det är sorgligt att Örebro kommun anser sig ha råd med SM-veckan och Melodifestivalen, men inte med barnen som är i behov av stöd”, skriver Azita Iranipour (FP).

Om debattören

Azita Iranipour
Ledamot kommunfullmäktige Örebro (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Örebro kommun blir en mer och mer attraktiv kommun. Staden har börjat arrangera flera nationella tillställningar, både inom idrott och nöjesbranschen. Vem skulle ogilla det?

Som lokalpolitiker vill man ju att staden ska vara attraktiv, både nationellt och internationellt. Men frågan är på vems bekostnad?

Alla med egen privatekonomi vet att satsningar handlar om prioriteringar.

Om man har 1000 kronor över så kan man välja att köpa en dyr dekoration till huset, eller virke till husfasaden som behöver renoveras.

Om vi då prioriterar dekorationer, har vi då tänkt långsiktigt? Nej, det är precis så som de styrande sköter Örebro kommun.

S, KD och C väljer de fina dekorationerna och vill sätta staden på ”världskartan” genom SM-veckan och Melodifestivalen. Arrangemang som kostar kommunen kanske 40 miljoner kronor.

Men samtidigt väljer man bort de 550 000 kr som behövs i ett projekt som handlar om att hitta arbetsmetoder för barn som bevittnat våld i nära relation. 

I kontakt med tjänstemän från enheten ”Centrum mot våld i nära relation” efterfrågas just de resurserna till en tjänst med fokus på barn som bevittnar våld i hemmet. I dag saknas någon som kan arbeta specifikt med barnperspektivet.

Det är sorgligt att Örebro kommun anser sig ha råd med SM-veckan och Melodifestivalen, men inte med barnen som är i behov av stöd.

Jag undrar om kommunens ledande politiker hade någon som helst tanke på de barnen då beslut fattades om hur örebroarnas skattepengar skulle användas.

Tyvärr ser vi för många av den här typen av val från S, KD och C som styr Örebro kommun.

Det är lätt att satsa pengar på det som uppmärksammas i pressen medan barnen som lider sätts på undantag. Vem skriver om dem?

Som liberal, folkpartist och humanist kräver jag, för kommunens våldsutsatta, deras barn, kommunens tjänstemän och de frivilliga organisationer som arbetar med frågan dagligen, att politikerna tar sitt ansvar och satsar på samhällets framtid, våra barn och ungdomar.

Örebro kommun har råd att både prioritera barnen som bevittnar våld i nära relation och arrangera SM-veckan samt betala för att Melodifestivalen ska arrangeras i Örebro.

Den dagen det blir så skulle jag bli än mer stolt över mitt Örebro. Det är dags nu, det är dags att börja agera och reagera.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.