Medverkande i P3-podden ’Veckans Boss’, från vänster Johannes Finnlaugsson, Petrina Solange och Dilan Apak. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio / Skärmdump SR
Debattinlägg

”Tankesmedjan i P3 ska inte försvara rasistiska begrepp”

Sveriges Radio ·

”Tankesmedjan får gärna skoja rasistiskt och anklaga högerdebattörer med invandrarbakgrund för att vara husblattar – så länge vi svenska medborgare inte tvingas finansiera det. Det är där problematiken ligger”, skriver LUF:s Bawar Ismail.

Om debattören

Bawar Ismail
Ledamot Liberala ungdomsförbundet (LUF)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Politisk satir är ett viktigt inslag i det demokratiska samhället. Humorn kan vara och är ett effektivt verktyg för att granska makthavare. Tankesmedjan i P3 har ett bra syfte: att med humor och satir belysa och uppmärksamma dumheter i svensk politik.

Det finns dock gränser som inte får passeras i public service.

Och häromveckan lät Tankesmedjan i podcasten Veckans boss sända ett mycket osmakligt inslag om tidningen Göteborgs-Postens nytillträdde politiska chefredaktör Alice Teodorescu.

Programledarna säger bland annat att Teodorescu borde vara mindre ”husblatte”. Plötsligt har P3 passerat gränsen från vass och hård politisk satir till ren och skär rasistisk idioti.

Föreställningen om husblattar är rasistisk – tro inget annat. Den grundar sig i att människor med en specifik hudfärg eller invandrarbakgrund ska tycka på ett visst sätt.

De som tror på dessa dumheter gör gemensam sak med rasister som själva tror att invandrare har en specifik natur eller egenskap. I Sverige används uttrycket oftast från radikalt vänsterhåll, riktat mot svenskar med invandrarbakgrund som har högeråsikter.

Det är en sjuk föreställning, något som inte är värt att yttras i public service.

Som licensbetalare är public service och P3 oss medborgare skyldiga att inte ägna sig åt rasistiska dumheter. Men P3 verkar inte ha insett allvaret i det hela.

På Tankesmedjans hemsida undviker den ansvariga utgivaren Anne Sseruwagi att ens ta avstånd från begreppet husblatte: ”Vi vet att ordet är problematiskt och tolkas olika beroende på vem som använder det.” Tolkas olika? Är det här på riktigt?

Hur kan ett rasistiskt begrepp som husblatte tolkas på ett annat sätt? P3 har en skyldighet att förklara sig – en svensk public servicekanal ska inte försvara rasistiska begrepp.

De som försvarar Tankesmedjans rasistiska snedsteg menar att vi liberaler som kritiserar inslaget om Alice Teodorescu inte är konsekventa i frågor om yttrandefrihet.

Att vi var snabba med att bland annat försvara Charlie Hebdos yttrandefrihet efter terrordåden i Paris. Men när det gäller satir om en högerperson blir vi kränkta och kräver censur. Det är så fel det bara går att bli.

Tankesmedjan får gärna skoja rasistiskt och anklaga högerdebattörer med invandrarbakgrund för att vara husblattar – så länge vi svenska medborgare inte tvingas finansiera det. Det är där problematiken ligger.

Ska statens oberoende radiokanal verkligen ägna sig åt rasistiska skämt? Nej, det ska Sveriges Radio verkligen inte göra.

Charlie Hebdo är inte ett statligt medieorgan och bör därför inte heller avkrävas att spegla samhällets demokratiska och antirasistiska värderingar. Det bör vi däremot avkräva public service och deras program.

Om P3 vill göra politisk satir kan de slänga skämten om husblattar i papperskorgen.

Det är inte värdigt public service. Det är bara osmakligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.