Foto: Sanna Rough / Erik Svensson / TT
Debattinlägg

”Visa porr i skolans sexualundervisning”

Porrundervisning ·

”Det enda jag och mina klasskamrater fick se i gymnasiet var en tråkig tecknad film om ett heterosexuellt par som skulle ha sex för att de ville ha barn”, skriver Sanna Rough.

Om debattören

Sanna Rough
Porraktris

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en artikel hos brittiska The Guardian argumenterar den danske professorn Christian Graugaard för pornografi som ett slags läromedel i skolan. Jag håller med professorn.

Alla svenska gymnasieelever ser ju faktiskt på porr och varför ska vi försöka gömma undan porren när vi istället kan försöka få en mer öppensinnad syn på porr och faktiskt prata om det som sker i porrens värld.

Det finns många fördomar kring porr och om vi bara öppnar upp oss lite och vågar prata om det kanske många av fördomarna försvinner.

Sexualundervisningen överlag är ganska liten i svenska skolor och det vore en fördel för svenska ungdomar om skolan kunde införa porr i sexualundervisningen.

När det gäller porr som undervisning skulle man kunna diskutera om sex verkligen går till så som det gör i porren, olika genrer av porr och olika fetischer.

När det gäller fetischer tror jag att det är viktigt att ta upp att man kan tända på olika saker och att någonting som känns udda att tända på kanske i själva verket inte är så konstigt som man tror.

Om svenska ungdomar vågar prata om porr och skolan vågar införa porr i sexualundervisningen tror jag att man kan upplysa ungdomarna mer om sex och vad som verkligen är skönt och inte skönt.

Man skulle också kunna diskutera olika synvinklar på porren som till exempel om den är kvinnoförnedrande, om kvinnan verkligen har det skönt, vilka ställningar som är skönast för killen respektive kvinnan.

På så sätt kan man få ett bredare perspektiv på sex och porr som inte behöver vara något man bara njuter av utan också något man kan ha delade åsikter om och att det faktiskt är helt ok att tycka olika.

Själv fick jag ingen information från lärare om porr. Det enda jag och mina klasskamrater fick se i gymnasiet var en tråkig tecknad film om ett heterosexuellt par som skulle ha sex för att de ville ha barn.

Själva syftet med sexualundervisningen var just att sex var till för barnafödande och ville man inte ha några barn skulle man skydda sig med kondom.

Visst tog sexualundervisningen upp könssjukdomar man kunde få genom sex men huvudsyftet med kondom var att man skulle skydda sig mot oönskade graviditeter.

Jag skulle önska att man kunde visa olika typer av porr i sexualundervisningen som till exempel vaniljsex, S&M-porr, lesbisk porr och gaysex bara för att få en bredare syn på porr och sex.

Numera får ungdomarna sin sexualundervisning genom de sexprogram som finns i tv såsom ”Fråga Olle” och radioprogrammet ”Ligga med P3”.Dessa program fyller en viss funktion, kanske bör man ha dessa program som en del av sexualundervisningen vid sidan om porren.

Själv uppskattar jag program som rör porr och sex eftersom jag får lära mig nya saker bara genom att titta på det.

Programmen visar även, till skillnad från sexualundervisningen att sex kan vara något skönt, och att man inte bara ska ha sex för att fortplanta sig.

De risker som finns med att inte våga prata öppet om porr är att man får en smal syn på porr och sex samt att man tycker att det blir för pinsamt att prata om det.

Man får fördomar om porr och sex i och med att man aldrig pratar om det. Då kan man få för sig att porr är någonting äckligt, fult och någonting man bara gör bakom stängda dörrar.

Sex är ju faktiskt något fint och skönt som vi alla borde ägna oss mer tid åt!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.