Kristen milis från Nineveh-slätten i Irak. Foto: Bram Janssen/AP/TT
Debattinlägg

”Ge militärt stöd till assyriska försvarsstyrkor”

Assyrien ·

”Utrikesminister Margot Wallström kan framförallt visa handlingskraft genom att också ge det militära stödet som Nineveh Plain Protection Unit behöver för att få slut på terrorn i Nineveområdet”, skriver Robert Hannah (FP), Isak Betsimon (MP) och Linnart Shabo (KD).

Om debattörerna

Robert Hannah
Riksdagsledamot (FP)
Isak Betsimon
Kommunfullmäktigeledamot Botkyrka (MP)
Linnart Shabo
Kommunfullmäktige ers Botkyrka (KD)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det har nu gått fyra år sedan inbördeskriget började i Syrien. Över 200 000 människor har fått sätta livet till och flera miljoner har flytt. Likaså har kaoset efter Saddams fall fått fortsätta Irak.

Detta har skapat frö och fortsatt näring till en terroristorganisation som Islamiska staten som utan motstånd har fått ta ett stort landområde i dessa länder.

Islamiska staten har börjat etablera sig i Libyen och har även satt skräck i både Europa och nu senast i Tunisien.

När chocken börjar lägga sig runtom i världen har ledare börjat förstå vad det är som håller på att hända men sällan hur de ska ta sig an detta globala problem.

Assyrier, yezidier och shiamuslimska grupper var de första offren för IS framfart vilket gjorde det till en världsnyhet.

Protesterna bland främst assyrier runtom i världen fick gehör men främst i form av fördömmanden och symboliska handlingar. Det räddade inte många liv.

Helvetets avgrund har öppnat sig för de drabbade folkgrupperna.

Kvinnor och barn kidnappas från sina familjer för att säljas som sexslavar. Småpojkar tvångsrekryteras till deras heliga krig och de få försvarare som tillfångatas blir avrättade på det värsta tänkbara sättet. Och nu börjar tvångskonverterade assyrier visas upp som trofèer.

För snart 100 år sedan blev assyrierna drabbade av ett folkmord.

I somras tystades kyrkklockorna i Mosul första gången på 1700 år, fornassyriska byggnader har sprängts bort. Snart finns det inga spår kvar av assyriernas 7000-åriga kontinuerliga historia. Folkmordet håller på att fullbordas.

Omvärldens handlingsförlamning har medfört att befolkningen har kommit till insikten att ingen kommer till deras undsättning.

Man får helt enkelt klara sig själva. Därför har försvarsstyrkor börjat etableras i områden där skydden saknas.

Bland annat har assyrierna i Nineveslätten etablerat en organiserad försvarsstyrka som heter Nineveh Plain Protection Unit (NPU). Deras främsta mål är att försvara i området i Ninveslätten. NPU har just nu behov av stöd som den irakiska regeringsmakten inte klarar av.

Därför är det på tiden att EU-parlamentet har kommit med en resolution som initierades av kristdemokraten Lars Adaktusson om att medlemsländerna ska stödja sådana försvarsstyrkor.

Resolutionen stöddes av partigrupper som finns både i den svenska regeringen och i alliansen. Likaså har utrikesministern Margot Wallström tidigare sagt att Sverige ska ge stöd i form av militär rådgivning till försvarstyrkor i Irak och dessutom i en radiodebatt erkänt Islamiska statens handlingar som folkmord.

Idag samlas FN:s säkerhetsråd på initiativ av Frankrike för att diskutera den svåra situationen i Mellanöstern.

Vi kan bara hoppas att säkerhetsrådet väljer att göra verklighet av Europaparlamentets resolution. Erfarenheten talar tyvärr emot att så blir fallet.

Om omvärldens samvete ska renas är det dags att gå till handling och stoppa Islamiska staten en gång för alla. Den svenska regeringen kan vara mer aktiv och stödja EU-resolutionen genom att ge direkt humanitär hjälp till de drabbade även inne i konfliktområdet.

Utrikesministern kan också vara mer aktiv i internationella forum och få med sig fler länder att engagera sig för ursprungsbefolkningen genom att sätta press på den irakiska regeringen att ge Nineveslätten provinsstatus så som befolkningen blivit lovade.

Utrikesministern kan framförallt visa handlingskraft genom att också ge det militära stödet som Nineveh Plain Protection Unit behöver för att få slut på terrorn i Nineveområdet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.