Göteborgs tingsrätt säkerhetssalen
Foto: SVT
Debattinlägg

”Nämndemän bör granskas hårdare”

Nämndemän ·

”Det bör bli lättare att stänga av nämndemän som uppträder olämpligt så väl i som utanför rättssalen. Detta framförallt för att allmänheten ska kunna känna tilltro till att rätten agerar korrekt”, skriver nämndemannen Jonas Lundgren.

Om debattören

Jonas Lundgren
Nämndeman Tingsrätten, Förvaltningsrättens enhet för migrationsmål

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag välkomnar Expressens och Researchgruppens granskning av nämndemän. Det är viktiga fakta som kan beläggas. Mycket av de åsikter vissa nämndemän har om invandrare är redan kända. Men det som skrivs på nätet är lättare att belägga än det som sägs bakom stängda dörrar.

Jag har varit nämndeman sedan januari 2015 och haft tillfälle att tjänstgöra ganska mycket utöver min ordinarie tjänstgöring. Under den tiden har jag fått träffa många fantastiska och kloka människor. Det har varit väldigt berikande för mitt liv och mina kunskaper om hur rättssamhället fungerar.

Samtidigt har det i vissa delar varit förskräckande. För tyvärr är det inte vad en skriver på nätet utan vad en säger i rätten som spelar störst roll i sammanhanget. Det är vid rättens överläggning som människors liv avgörs. Det är där rasistiska uttalanden och inställningar kan komma till uttryck och i värsta fall ha betydelse för domsluten.

Vad Expressen och Researchgruppen avslöjat handlar om hur nämndemän från Sverigedemokraterna beter sig på internet. Det är inte detsamma som att avslöja hur de beter sig i rättssalen även om det i sig är allvarligt.

Naturligtvis påverkar en nämndemans åsikter utanför rättssalen även hur hen agerar i rättssalen. Det bör dock understrykas att det är först i rättssalen som rättsosäkerhet kan uppstå i de fall där sverigedemokratiska eller andra nämndemän uttrycker rasistiska åsikter.

Jag har själv varit med om situationer i samband med rättegångar som känts väldigt tveksamma.

Det har handlat om nämndemännakollegor som uttryckt åsikter som jag inte uppfattar som förenliga med de demokratiska värderingar som bör råda vid en domstolsförhandling. Åsikterna uttrycks inte alltid i samband med rättens överläggningar utan även på raster i nämndemännens fikarum.

Jag skulle inte säga att detta är en utbredd företeelse men den finns där och det i sig är oroväckande.

Vid ett tillfälle handlade om en för mig känd sverigedemokrat som uttryckte sitt stöd för återinförande av dödsstraff i Sverige. Vid ett annat tillfälle handlade det om en nämndeman med för mig okänd partitillhörighet som uttalade sig om muslimers speciella benägenhet att begå brott.

Jag har även hört kollegor som haft problem med att rasistiska åsikter uttrycks under rättens voteringar. Jag är övertygad om att detta är en marginell företeelse, men det är inte en ursäkt.

Det ska aldrig råda några tveksamheter om att nämndemän likväl som juridiskt utbildade domare ska lämna sina personliga värderingar utanför rättssalen.

Det bör bli lättare att stänga av nämndemän som uppträder olämpligt så väl i som utanför rättssalen. Detta framförallt för att allmänheten ska kunna känna tilltro till att rätten agerar korrekt.

Det bör i sammanhanget poängteras att det inte enbart är sverigedemokratiska nämndemän som uttrycker rasistiska åsikter och sympatier i rätten. Det finns fördomar och rasistiska åsikter i alla politiska partier precis som i samhället i stort.

De alternativ som ligger närmast till hands vore kanske att förbjuda sverigedemokrater att vara nämndemän eller att helt enkelt avskaffa nämndemannasystemet.

Det första av dessa alternativ skulle ge Sverigedemokraterna en starkare martyrroll. Det senare skulle skära av allmänhetens insyn i svenskt rättsväsende.

Den lösning jag kan se är därför att juristdomaren får ett större ansvar för att rapportera rasistiska och främlingsfientliga uttalanden i rätten och att granskningen av nämndemännen blir hårdare.

Att lägga detta ansvar på de lagfarna domarna som har juridisk utbildning skulle öka rättssäkerheten för den tilltalade såväl som för målsäganden.

Det är viktigt att vi Sverige har ett rättssystem som medborgarna känner tilltro till. Denna tilltro upprätthålls främst av lagfarna domare. Den lagfarna domaren är rättens ordförande och hen är därmed har ett större ansvar än sina med domare för att du rättssäkerheten upprätthålls.

Även de politiska partierna har ett stort ansvar när de väljer nämndemän. Att vara nämndeman är ingen belöning för lång och trogen tjänst i partier, det är ingen dumpningsplats för gamla kommunalpolitiker och det är ingen dagverksamhet för pigga pensionärer.

Det är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag och bör betraktas som sådant.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.