Foto: Pontus Lundahl / TT
Debattinlägg

”Regeringens budget saknar idé och strategi”

Budget ·

”Regeringens brutna vallöften, vänsterkompromisser och nu en budget som slår mot jobb och tillväxt visar tydligt på vikten av att vara förberedd om man gör anspråk på att förvalta människors förtroende och leda Sverige”, skriver Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M).

Om debattören

Ulf Kristersson
Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige står inför stora utmaningar. Ett ökande utanförskap bland utrikes födda och unga med låg utbildning som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, en växande internationell konkurrens, och en välfärd som ska finansieras när vi blir allt äldre.

Min kritik mot regeringen är därför inte endast att de på kort sikt gör fel när de river upp Alliansens reformer som har stärkt Sverige och hjälpt oss upp ur lågkonjunkturen. Än värre är att regeringen saknar idé och strategi för att möta Sveriges långsiktiga problem och utmaningar.

80 000 jobb hotas av regeringens politik. Finansdepartementets beräknar visar att regeringens vallöften hotar mer än 80 000 jobb.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga, förändringar i a-kassan och slopad gräns i sjukförsäkringen är åtgärder som får allvarliga konsekvenser.

Det är också en politik som pressar tillbaka människor i utanförskap, vilket bland annat Konjunkturinstitutet konstaterat.

Hushållens ekonomi drabbas. Regeringens skattehöjningar slår mot hushållens plånböcker. Ett hushåll som använder genomsnittligt ROT-avdrag och har två bilar kommer med regeringens politik få ökade utgifter på minst 8 000 kronor per år.

Detta i ett läge där OECD nyligen konstaterat att det är just hushållens konsumtion som driver den svenska ekonomin.

Kraftiga skattehöjningar på arbete och företagande. Sedan regeringen tillträdde har finansministern aviserat skattehöjningar på sammanlagt 34 miljarder kronor. Av dessa slår 27 miljarder kronor direkt mot jobb och företagande.

Det ska bli dyrare att anställa unga och äldre, inkomstskatterna ska höjas för en miljon löntagare genom nedtrappat jobbskatteavdrag och sänkt skiktgräns för statlig inkomstskatt, samt ROT och RUT-avdragen ska försämras.

Jämfört med de höjda skatterna på jobb och inkomster satsar regeringen endast två procent av budgeten på vad de kallar en ”näringspolitisk offensiv”.

Moderaterna vill underlätta för företag att etablera sig i Sverige, att anställa och att investera i innovation. Fler unga behöver ett arbete. Då måste vi förbättra skolan, motivera skoltrötta ungdomar, utveckla lärlingsutbildningen och effektivisera nedsättningen av arbetsgivaravgifter.

En allt större del av de som är arbetslösa tillhör grupper som står långt från arbetsmarknaden.

Därför behövs nya vägar in, såsom matchningsanställningar och YA-jobb, där även långtidsarbetslösa och nyanlända kan lära sig jobbet på jobbet.

Med en tilltagande förändringstakt i omvärlden måste vi bli bättre på att ställa om och byta karriär mitt i livet. Därför vill Moderaterna underlätta omställning genom att höja åldersgränsen för studiebidraget ända upp till 60 år och förbättra möjligheterna att läsa på Komvux.

Regeringens brutna vallöften, vänsterkompromisser och nu en budget som slår mot jobb och tillväxt visar tydligt på vikten av att vara förberedd om man gör anspråk på att förvalta människors förtroende och leda Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.