Algblomning i Östersjön sommaren 2010.
Algblomning i Östersjön sommaren 2010. Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT
Debattinlägg

”Östersjön är en tickande miljöbomb”

Miljö ·

”De miljöhot som ligger på Östersjöns botten har potential att göra delar av botten till ett gifternas Atlantis. För att hindra detta måste vi agera med kraft och samarbeta över territorialgränserna”, skriver Fredrick Federley (C) ihop med flera finska politiker.

Om debattörerna

Fredrick Federley
Europaparlamentariker (C)
Anna Bertills
Riksdagskandidat, Vasa (SFP)
Mats Löfström
Åländsk kandidat till finska riksdagen (C)
Nils Torvalds
Europaparlamentariker (SFP)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Östersjön är avgörande inte bara för vårt välstånd och för den biologiska mångfalden, det är också ett hav som väcker starka känslor hos människor. Dess nuvarande och framtida tillstånd förtjänar därför större uppmärksamhet från dagens makthavare.

Under århundraden har en kombination av övergödning och gifter som läckt ut lett till att cirka 60 000 kvadratkilometer av havsbotten lider av syrebrist.

Det är uppenbart att det krävs en handlingsplan för att rädda Östersjöns vatten, djur och växtliv i det dagliga politiska arbetet. Denna handlingsplan blir än viktigare med vetskap om den annalkande miljökatastrof som döljer sig under havsytan.

På Östersjöns botten finns sedan årtionden mängder med vapen, gifttunnor och sjunkna skepp. Ett typiskt exempel är de cirka 22 000 tunnor innehållandes kvicksilver som dumpats i Sundsvallsbukten.

Ståltunnor fylldes med kvicksilver som blandads upp i cement för att sedan dumpas i havet. Efter årtionden har tunnorna eroderat kraftigt och kvicksilvret kommer snart att gå upp i det biologiska kretsloppet, vilket skulle få förödande konsekvenser.

Nya uppgifter tyder på att läget är akut. Att tunnorna geografiskt befinner sig utanför Sundsvall gör det till en regionalpolitiskt viktig fråga, men frågan är viktig även för till exempel Polen, Finland och inte minst Åland.

De miljöhot som ligger på Östersjöns botten har potential att göra delar av botten till ett gifternas Atlantis. För att hindra detta måste vi agera med
kraft och samarbeta över territorialgränserna.

Sveriges och Finlands regering har tillgång till bilaterala kontakter med länderna kring Östersjön och frågan bör drivas i Helcom och Nordiska rådet, samt självklart på regional och kommunal nivå.

Vad som krävs är ledarskap och samordningsansvar och vi hoppas att Sverige och Finland vill vara ledande i detta.

Det behöver göras en övergripande genomgång av den information som finns kring omfånget av de olika dumpningsplatserna och göra en tydlig prioriteringsordning och handlingsplan utifrån vilken miljöpåverkan detta avfall riskerar att få.

Här måste samtliga regeringar bidra med information kring var och i vilket skick avfall på respektive territorium befinner sig i.

De dumpade kvicksilvertunnorna i Sundsvallsbukten är för boende och verksamma i Västernorrland ett välkänt problem, men liknande utmaningar finns i bland annat Gotlandsdjupet och utanför Bornholm där bomber från andra världskriget dumpades efter krigets slut.

Tidigare misstag riskerar nu att bli en mardröm för Östersjöns framtid. Vi sitter nu alla på en tickande miljöbomb.

Det är hög tid för politiker runtom vårt gemensamma innanhav att agera.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.