Peter Hjörne, huvudägare i Stampen.
Peter Hjörne, huvudägare i Stampen. Foto: SVT/Montage
Debattinlägg

”Är Stampens koncernchef också en 'mörkröd göteborgare'?”

SVT ·

”Medieföretaget Stampen har gjort de största förlusterna i svensk tidningshistoria. Sanningen är inte så enkel som att bara hänvisa till utomstående faktorer i form av den digitala revolutionen, som Viggo Cavling gör”, skriver Nils Hanson.

Om debattören

Nils Hanson
Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Efter en bredsida som denna på SVT Opinion kan man fråga sig om Viggo Cavling ens tittat på onsdagens Uppdrag granskning om Stampens affärer.

Om vi bortser från fördomsfulla formuleringar, till exempel om vad man i den ”mörkröda arbetarstaden Göteborg” har för kunskaper eller inte – och går till fakta så finns det anledning att bemöta ett par av de många påståendena i artikeln.

Vi säger inte att Stampens ägare har ”försnillat” pengar eller att det är kriminellt att ta ut lön eller dela ut bonus.

Vi anser dock att det är befogat att granska företag och företagsledare på samma sätt som det är relevant att granska andra makthavare i samhället.

Tidningsägare har dessutom ett särskilt stort ansvar med tanke på deras demokratiska uppdrag. Detta viktiga uppdrag är också skälet att de gynnas av presstöd och lägre moms.

De har till och med en grundlag som stöd för sin verksamhet eftersom den bedöms vara så viktig.

Därför kan samhället förvänta sig av tidningsägare att de inte enbart agerar utifrån vinstintresse.

Vi anser att det är angeläget att de tidningsläsare som undrar över varför deras tidningar blivit tunnare får veta vad det är som händer i Stampen. Det är därför vi gjort reportaget.

Sanningen är inte så enkel som att bara hänvisa till utomstående faktorer i form av den digitala revolutionen, som Viggo Cavling gör.

Stampen har gjort de största förlusterna i svensk tidningshistoria.Företagets ägare och ledning har ansvar för konsekvenserna av sina beslut.

Det är också värt att notera att Stampens nuvarande koncernchef Martin Alsander i tidningen Journalisten säger att Stampen har gjort historiska misstag, att de inte lyckats nå de förväntade synergieffekterna av förvärven inom nya medier och att han tycker att företrädarens bonus var ”tråkig”.

I Medievärlden beskriver han att Stampen gjort en ”storstädning” i form av halverade kostnader för huvudkontoret och mindre ledningsgrupp och styrelse.

Betyder det att Stampens koncernchef också är en ”mörkröd göteborgare”?

Medierna i Sverige har genom åren uppvisat en stor ovilja att granska varandra. Än mindre vill de granska sig själva. Därför är mediegranskning en viktig uppgift för oss.

Uppdrag granskning återkommer senare i vår med ett reportage där vi synar ett annat stort medieföretags agerande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.