Foto: Jonas Ekströmer / TT / Prakash Hatvalne / AP
Debattinlägg

”Klimathotet större säkerhetsrisk än Ryssland”

Försvarsöverenskommelsen ·

”För oss är det absurt att inte ett enda ord om klimatförändringarna som ett säkerhetspolitisk hot nämns i överenskommelsen. Här har också miljöpartiet misslyckats”, skriver Grön ungdoms Joakim Söder och Hanna Lidström.

Om debattörerna

Joakim Söder
Säkerhetspolitisk talesperson Grön Ungdom
Hanna Lidström (MP)
Språkrör Grön Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I fredags slöts en försvarsöverenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Kort kan den sammanfattas med bomber och granater och militarisering av Gotland. 10,2 miljarder kronor mer till försvaret blev det tillslut.

Överenskommelsen är tänkt att lägga grunden för den säkerhetspolitiska inriktning som Sverige ska ha under de kommande fem åren. Men viktiga aspekter saknades i överenskommelsen.

Klimathotet är troligtvis en större säkerhetsrisk än Ryssland.

Vi minns nog alla förra sommaren med skogsbränderna i Västmanland och översvämningarna i södra Sverige. Det dröjde inte länge innan det svenska försvaret fick kritik för dålig beredskap.

Skogsbranden i Västmanland hade kunnat stoppas långt tidigare om rätt försvarspolitiska prioriteringar hade gjorts. Men istället har försvarspolitiken under allt för lång tid enbart handlat om det militära försvaret.

Sverige är långt ifrån det land som drabbas hårdast. Maldiverna sjunker och öknar breder ut sig.

En forskningsrapport från University of California visar att klimatförändringar kan vara en bidragande faktor till kriget i Syrien. Rapporten visar att en extrem torka 2007-2010 ledde till att den urbana befolkningen i Syrien ökade från 8,9 miljoner 2002 till 13,8 miljoner 2010.

Det orsakade fattigdom och social misär som tillsammans med ett missnöje gentemot regeringen och det tillsammans med andra faktorer bidrog till de konflikter som bröt ut våren 2011.

Klimathotet är vår tids största säkerhetsfråga.

Säkerhet handlar inte om att rusta upp gentemot vår omvärld. Utan det handlar om att göra oss förberedda inför en framtid vi inte vet något om eller som vi enbart kan gissa oss till med stöd i forskning eller historia. Redan idag ser vi tydliga tecken på vilken framtid som nalkas.

I takt med klimatförändringarna kommer fler och fler människor tvingas på flykt.

Klimatforskare förutspår att effekterna av klimatförändringarna kommer visa sig tydligare och mer destruktiva kommande år och år 2050 kommer 200 miljoner människor behöva fly sina hem på grund av ökenspridning, översvämningar eller oväder.

För oss är det därför absurt att inte ett enda ord om klimatförändringarna som ett säkerhetspolitisk hot nämns i överenskommelsen.

Här har också miljöpartiet, som borde vara de som tydligast förstår sambandet mellan klimatkris och säkerhetskris, misslyckats.

I den efterföljande debatten har varken politiska partier eller resten av civilsamhället lyft klimatet. Det är ett svek mot alla de som flyr, eller riskerar att behöva fly, sina hem.

Klimatförändringarna måste lyftas i den säkerhetspolitiska debatten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.