T h Anders Nyrén, tidigare vd i Industrivärden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ SvD/TT/Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Jakt, privatjet och korsägande – en dålig kombination”

SCA-skandalen ·

”De oberoende rapporterna före SCA-stämman bekräftade bilden av en osund ledningskultur. Korsägande ger ingen bra styrning till stora bolag”, skriver Carl Rosén.

Om debattören

Carl Rosén
VD Aktiespararna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På kort tid har hela Industrivärdens och SCA:s ledning fått lämna. Igår kom beskedet att Anders Nyrén petas från posten som vd för Industrivärden.

Bristen på kontroll och styrning i de tjänstemannastyrda företagen är förklaringen.

Att Fredrik Lundberg nu flyttar fram positionerna löser inte problemet.

Det sägs att historien aldrig upprepar sig, men när det gäller Industrivärden och SCA så hände något som liknade dagens skandal för 25 år sedan. Nu har samma sak hänt igen.

Då, 1989, var Sverker Martin-Löf nyutnämnd koncernchef i SCA. Han drogs in i dåtidens stora skandal. Den gången handlade det om en segelbåt, och summorna var väldigt mycket lägre än i dag.

Tillsammans med Industrivärdens vd Kjell Brändström och SCA:s finansdirektör Bert Moss köpte Martin-Löf via mellanhand en segelbåt från SCA. Brändström och Moss fick sparken, medan den färske koncernchefen inte klandrades.

Nu är det ånyo Industrivärdens vd som får gå på grund av att bolagens ledningar har svårt att skilja på egna och aktieägarnas pengar. Är detta en tillfällighet eller finns det inbyggda fel i Industrivärdens styrmodell?

Svaret är att det finns ett inbyggt fel och det är korsägandet dels mellan Industrivärden och SCA och dels mellan Handelsbanken, Industrivärden och SCA.

Bolagen kontrollerar varandra genom att de äger varandra. Det gör att normala kontrollrutiner sätts ur spel och att tjänstemän allt som oftast, precis som i fallet med de aktuella jaktresorna och privatjeten, i praktiken attesterar varandras resor.

Det skapar personer med en sjävbild av att man är suveräna ledare som inte kan ifrågasättas.

Korsägandet var populärt i slutet på 1900-talet. Det förekom i tyska banker och industribolag och var också grunden för dåvarande Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammars kejsarlika position.

I Tyskland är systemet till stor del nedmonterat och Volvo har idag en normal ägarstruktur. Industrivärden-SCA-Handelsbanken är den sista resten av detta i svenskt näringsliv.

Det förklarar också hur Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf tillsammans svarat för så många felsteg under det senaste året.

Det började med att Handelsbanken där Martin-Löf och Nyrén var vice ordförande och ordförande ville att eventuella personliga böter (upp till 50 miljoner kronor) till bankens styrelseledamöter automatiskt skulle betalas av banken.

Det var ett medvetet kringgående av bindande EU-regler. Det var också den dramatiska omstöpningen av banken dagen före bolagsstämman.

Uppenbarligen hade Industrivärden och Handelsbanken missat att även EU:s regler om begränsningar i styrelseuppdrag också var bidrag.

På ett panikartat sätt gjordes Handelsbanken om till ett investmentbolag genom ett antal komplicerade transaktioner dagen före bolagsstämman.

Aktiespararna protesterade på båda punkterna.

Nästa klavertramp kom när Industrivärden drev frågan om Carl-Henric Svanbergs 40-procentiga lönehöjning i Volvo samma år som bolaget visade usla siffror. Aktiespararna och många fonder protesterade mot Industrivärdens agerande.

Det fjärde klavertrampet kom när SCA-skandalen briserade. Det interna förslaget var att de egna revisorerna skulle utreda om resepolicyn följts. Det var enkelt att se att det var en fint för att lägga ut rökridåer.

Att revisorerna inte skulle vara så intresserade av att utreda sitt eget jobb var inte så svårt att räkna ut och dessutom var resepolicyn så generös att den var svår att bryta mot. Fonderna och Aktiespararna krävde en oberoende utredning som man så småningom fick.

Det femte klavertrampet var den kompakta oförståelsen att jaktvanorna, privatjeten och känsliga närståendetransaktionerna var olämpliga. Så här går det till i internationella storföretag, var Martin-Löfs förklaring och Nyrén höll med.

Spiken i kistan var när Nyrén och Martin-Löf tvingades rycka Handelsbankens vd till ordförandeposten i SCA och banken. Avtal förhandlades om under oklara former och Pär Boman skulle trots att han var ordförande i banken fortsätta att vara anställd med 11 miljoner kronor.

Villkoren var så utmanande att Boman så småningom själv avstod. Aktiespararna röstade ensamma mot Nyréns styrelsenominering i Handelsbanken.

De oberoende rapporterna före SCA-stämman bekräftade bilden av en osund ledningskultur.

Aktiespararna tillsammans med en mängd utländska institutioner röstade emot ansvarsfrihet och Anders Nyrén som styrelseledamot. 10 svenska fonder röstade för ansvarsfrihet men mot Nyrén som medlem i styrelsen.

Fredrik Lundberg skall nu tillsammans med tjänstemän från Handelsbanken och SCA reparera Industrivärden. Frågan om hur korsägandet skall upplösas utan att makten förloras lär vara högt upp på agendan.

Annars är risken att gruppen återigen drabbas av en egentillverkad skandal.

Korsägande ger ingen bra styrning till stora bolag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.