Kurdiska soldater. Foto: Hussein Malla/AP
Debattinlägg

”Väst måste sluta beväpna grupper i Mellanöstern”

Mellanöstern ·

”Jag vill öppna för ett nytt tänk och nya perspektiv i Mellanöstern. Fler måste inse att det är dialog och samförstånd som kommer att lösa problemen, inte fler vapen”, skriver Manijeh Mehdiyar (MP).

Om debattören

Manijeh Mehdiyar
Engagerad i vapenexportfrågor (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Svensk-kurdiske Rafael vill i en debattartikel på SVT Opinion att Sverige ska beväpna kurderna.

Om jag fick träffa honom personligen så skulle jag säga till honom att IS är en konsekvens av större politiska skeenden, av en långsiktig strategi där olika grupper länge har beväpnats mot varandra.

Rafaels insats och uppoffring leder tyvärr inte till någon skillnad. Lösningen är strukturell och enskilda individer kan inte förändra det som krävs i mellanöstern.

Det krävs en internationell samordning mellan stater. USA, EU, FN och arabländerna måste på högsta politiska nivå samordna sina insatser för att bekämpa IS.

Problemet vi måste sluta blunda inför är den militanta nationalismen bland de många minoriteterna i Mellanöstern. De har högljudda anhängare i länder som Sverige och de olika anhängarna missar det större sammanhanget.

Deras snäva perspektiv och i längden destruktiva tankesätt innebär att man tror att vapen och militärer kommer att lösa problemen för olika etniska grupper och deras utsatthet.

Jag vill öppna för ett nytt tänk och nya perspektiv i Mellanöstern. Fler måste inse att det är dialog och samförstånd som kommer att lösa problemen, inte fler vapen.

Vi lever i en överbeväpnad värld där konfliktlösningar i stort sett är baserade på militära interventioner. Det är ju inte alls förvånande med tanke på att de militära normerna är överordnade alla andra normer för trygghet och säkerhet i världen.

Enligt Stockholm Peace Reaserch Institute (SIPRI), omsatte världen 1 750 miljarder dollar på militärutgifter under 2013.  Däremot är hela budgeten för FN:s fredsbevarande operationer enbart 8 miljarder dollar per år.

Sedan kolonialismens tid har väst haft traditionen att förstärka och beväpna grupper mot grupper för att säkerställa sina intressen. Vilket har förstärkt konflikter i världen och tjänat diktarorer och inte minst skapat misstro bland lokalbefolkning mot väst.

För att göra en lång historia kort finns det, som skribenten Duraid Al-Khamisi skrev i SvD, redan starka evidens som visar på att IS har skapats mycket tack vare att väst ingrep i Irak, Afghanistan, Syrian och Libyen.

Det är nu på tiden att väst drar lärdom av de katastrofala konsekvenserna av sina handlingar och slutar beväpna grupper oavsett syfte. Det krävs samordning på högsta maktnivåer mellan länderna för att bekämpa IS och rensa hela Mellanöstern från dess infektion.

Samtidigt är det väldigt viktigt att parallellt bekämpa orsakerna till att IS och andra extremister fortsätter att växa i Mellanöstern.

Precis som Nobels fredspristagare Shirin Ebadi en gång sagt: ”Om böcker kastats på talibanerna istället för bomber, och 4 000 skolor byggts i Afghanistan för att hedra de 4 000 som dog den 11 september, skulle vi i dag inte ha IS (Daesh)”.

För att bekämpa IS krävs både kortsiktiga och långsiktiga insatser och ansvarstagande från inblandande regeringar i Mellanöstern och inte minst i väst.

Det innebär att kortsiktiga kordinerade, avancerade, ansvarsfulla militära insatser ska kombineras med långsiktiga fredliga och förebyggande insatser som riktar sig mot orsakerna till att IS har bildats och växer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.