EU-flaggor och en man som letar efter värdefulla mineraler. Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / TT/LIONEL HEALING
Debattinlägg

”Vi åstadkommer verklig förändring, Ulvskog”

Konfliktmineraler ·

”Vi liberaler i Europaparlamentet väljer en annan väg, en väg som ger praktisk effekt i verkligheten för alla berörda. Ulvskog, vi sätter inte profit före moral”, skriver Fredrick Federley (C), Marit Paulsen (FP) och Cecilia Wikström (FP).

Om debattörerna

Fredrick Federley
Europaparlamentariker (C)
Marit Paulsen
Europaparlamentariker (FP)
Cecilia Wikström
Europaparlamentariker (L)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det finns inget fog för Marita Ulvskogs (S) debattartikel på SVT Opinion där hon anklagar oss liberaler i Europaparlamentet för att ”sätta profit före moral” och därmed inte stå upp för mänskliga rättigheter.

Till skillnad från Ulvskog så nöjer vi oss inte med att skriva debattartiklar om vad som saknas i EU-kommissionens förslag, utan vi ser också till att skapa verklig förändring.

Den liberala gruppen har förhandlat fram ett förslag som går längre än EU-kommissionens ursprungliga förslag. Vårt förslag berör samtliga mineraler. Det har EU-obligatorisk certifiering för smältverk och anriktningsverk inom EU samt för importörer.

På så sätt kommer inga konfliktmineraler att kunna importeras till EU utan att importören först har certifierats.

Går vårt förslag igenom i plenum onsdagen den 20 maj så innebär det att importörerna kommer att tvingas redovisa att brytningen av deras mineraler inte finansierar väpnade konflikter.

Det, Marita Ulvskog, är inte att sätta profit före moral. Det är att  stå upp för mänskliga rättigheter.

Förslaget gör att EU kan ställa stenhårda krav på importörerna. Men till skillnad från de rödgrönas obligatoriska system som de vill ska innefatta alla berörda företag längs hela handelskedjan, så vill inte vi liberaler lägga en omfattande börda på varje enskild småföretagare i Europa som säljer varor med mineraler.

Det kan vara en juvelerare i Uppsala eller en kylskåpsförsäljare i Malmö. De ska veta att mineralerna är okej från början och inte behöva skapa egna kontrollsystem.

Självklart måste EU ha kontroller, det är inte acceptabelt att handla med varor som utvinns under vidriga arbetsförhållanden som ofta omgärdas av hot och våld.

Men kontrollsystemet får inte vara för tillkrånglat, utan enkelt, tydligt och synligt som gör att det blir svårt att fuska.

I USA, där liknande obligatoriska kontrollsystem som de rödgröna förespråkar har införts, är det endast fyra av 1300 rapporter hittills som visat att de inte använder mineraler från konfliktområden.

Det ger ingen synbar effekt för de människor som är drabbade och blir mer en tandlös papperstiger.

Vi liberaler i Europaparlamentet väljer en annan väg, en väg som ger praktisk effekt i verkligheten för alla berörda. Ulvskog, vi sätter inte profit före moral. I stället deltar vi i det politiska arbetet för att åstadkomma verklig förändring.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.