Varje år åker cirka 800 svenska kvinnor utomlands för att få hjälp med assisterad befruktning.
De åker för att de inte har samma möjlighet i Sverige, eftersom svenska regler för sådan behandling fortfarande utgår ifrån att det krävs två föräldrar för att uppfostra ett barn.
Det är en omodern syn. Regeringen föreslår därför nya regler som tillåter assisterad befruktning även för ensamstående kvinnor.
Ofrivillig barnlöshet är en stor sorg för många. I takt med kunskapsutvecklingen har hälso- och sjukvården kunnat hjälpa många av dem som drömmer om att bli föräldrar.
Genom insemination och IVF-behandlingar har tusentals barn kommit till världen. Men möjligheten till denna hjälp att bli gravid har fram tills nu bara getts gifta par, registrerade partner och sambor.
Regeringen vill nu ge ensamstående kvinnor samma möjligheter som par har idag.
Vi anser att familjesammansättningen inte säger något om hur ett barn får det i livet. Det handlar om vilken omsorg och kärlek vi ger barnet.
Att sjukvården bidrar till att barn blir till innebär ändå ett extra ansvar för samhället.
Därför görs idag alltid en bedömning av om barnets förutsättningar att växa upp under goda förhållanden innan beslut tas om assisterad befruktning med donerade könsceller. Samma bedömning kommer göras för den ensamstående kvinnan.
Kvinnan kommer använda sitt eget ägg tillsammans med donerade spermier och bli ensam förälder.
I många andra länder kan en spermiedonator förbli anonym, men det är inte möjligt i Sverige. Alla barn som har tillkommit genom assisterad befruktning i Sverige kan få reda på vem som är den genetiska pappan.
Alla barn ska ha rätt att få veta sitt ursprung och med vårt förslag kommer fler barn få den rätten.
Vi behöver mer kunskap om hur sjukvården hanterar och bedömer dem som ansöker om assisterad befruktning. Därför föreslår regeringen också att en utvärdering ska genomföras om några år.
Bland annat behöver vi säkerställa att ensamstående inte särbehandlas.
Redan nästa år hoppas vi att de första ensamstående kvinnorna kan vända sig till svensk sjukvård för att få assisterad befruktning.
Det är bättre för kvinnorna och det är bättre för barnen.