Foto: SVT
Debattinlägg

”Regeringen förstår inte allvaret för mjölkbönderna”

Mjölk ·

”Han kan göra många saker, både i närtid och på längre sikt, för att vända den negativa utvecklingen. En bra början vore att inte höja skatten på unga anställda och slopa planerna på en kilometerskatt. Bägge dessa åtgärder fördjupar krisen”, skriver Eskil Erlandsson (C).

Om debattören

Eskil Erlandsson
Landsbygdspolitisk talesperson (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

SVT Uppdrag Gransknings reportage som sändes i går kväll visar tydligt på den kris som råder bland svenska mjölkbönder.

Det är alldeles uppenbart att vi politiker måste stötta och underlätta för dessa företagare så gott vi kan.

Tyvärr visar den vårbudget som regeringen nyligen lade fram att man inte har förstått allvaret i situationen.

I stället föreslår man höjda skatter, vilket slår hårt mot den redan ansträngda mjölknäringen. LRF Konsult har räknat ut att kostnaden för att ha en ung anställd i ett genomsnittligt lantbruk stiger med 13 procent med regeringens politik.

Det är inte så man vänder den akuta kris som svenska mjölkbönder befinner sig i.

I morgon samlar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) mjölkbranschens företrädare för en uppföljning av det krismöte som hölls tidigare i vår. Då måste regeringen presentera konkreta åtgärder. Situationen kräver mer än bara samtal.

Det behövs också en politisk vilja att föreslå faktiska förändringar. Det ska därför bli intressant att se vad regeringens åtgärdslista efter morgondagens möte innehåller.

Som inspel i de samtalen har Centerpartiet en lång rad förslag som skulle vara effektiva för att motverka de fallande siffrorna i den svenska mjölknäringen.

Ett sådant förslag är ursprungsmärkning av mejeriprodukter. Konsumenter som vill köpa svenskt måste kunna göra det.

En annan fråga som borde diskuteras är hur regler och bestämmelser kan förenklas, inte minst på djurskyddsområdet, utan att för den delen sänka djurvälfärden.

Men för att hjälpa de svenska mjölkbönderna måste regeringen lyfta blicken och agera på EU-nivå.

Alliansregeringen beslutade om ett rekordstort landsbygdsprogram, som innehåller viktiga satsningar på bland annat ko-peng, kompensationsbidrag, djurvälfärdsersättningar och investeringsstöd.

Tyvärr har inget av detta trätt i kraft, eftersom EU-kommissionen ännu inte gett sitt godkännande.

Här måste landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) sätta press på EU-kommissionen, så att den godkänner programmet så snart som möjligt.

De här pengarna behövs. Och i väntan på godkännande kan den nya regeringen se över alla möjligheter som finns.

Det handlar exempelvis om att kunna betala ut investeringsstöd i förskott och fatta regeringsbeslut så att bonden kan belåna sina stödrätter.

Utan svensk mjölk och den svenska bonden skulle landskapet växa igen och matproduktionen flytta till länder med sämre standard för miljön och djuren.

Dessutom skulle det minska möjligheten att producera den gröna energi, exempelvis biogas, som vi behöver för att kunna ställa om samhället.

Nu är det viktigt att regeringen agerar. Sven-Erik Bucht (S) kan som landsbygdsminister göra många saker, både i närtid och på längre sikt, för att vända den negativa utvecklingen.

En bra början vore att inte höja skatten på unga anställda och slopa planerna på en kilometerskatt. Bägge dessa åtgärder fördjupar krisen.

Det är en märklig politik i en tid när svenska mjölkbönder slåss för sin överlevnad.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.