Foto: Marit Hommedal
Debattinlägg

”En bur är alltid en bur”

Djurhållning ·

”Branschorganisationer som Moderna Ägg borde göra som handeln gjort för länge sedan, följa med i utvecklingen istället för att agera bromskloss. Då kan Sverige fortsätta att vara det föregångsland som debattörerna hävdar”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Branschorganisationen Moderna Ägg menar i en replik på SVT Opinion att Djurens rätt, Sveriges största djurrättsorganisation med över 35 000 medlemmar, skulle vara en populistisk strömning som saknar sakkunskap.

Djurens Rätt har 132 års arbete av djurrätt och djurskydd i ryggen. Kunskap om djurs naturliga beteenden och behov är grundläggande i vårt arbete.

Vi vill åstadkomma förbättringar för djuren och till skillnad från Moderna Ägg som tjänar pengar på att stänga in hönor i burar, vill vi göra det med utgångspunkt i djurets egna perspektiv.

Konsumenter som vill göra välinformerade val har kommit fram till att hönornas välfärd väger tyngre än priset på äggen. De vill inte längre köpa ägg från hönor i burar, och handeln följer med i utvecklingen.

Är det detta som Moderna Äggpratar om som den ”populistiska strömningen”?

I en undersökning som Djurens Rätt lät Ipsos göra 2013 tyckte endast 13 procent av svenskarna att priset är viktigast när de köper ägg. Detta medan 44 procent ansåg att det viktigaste är att äggen är ekologiska eller från frigående hönor.

Mindre än en procent av konsumenterna valde i första hand ägg från hönor i burar.

Konsumenterna och handeln driver utvecklingen för ett stärkt djurskydd tillsammans med organisationer som Djurens Rätt. Vi företräder den majoritet (70 procent) av svenska folket som inte tycker att det ska vara tillåtet att bedriva äggproduktion utan att hönorna får rätt till utomhusvistelse.

När nu alla större livsmedelskedjor, förutom ICA och City Gross, tagit bort buräggen är det lämpligt att låta djurskyddslagens intention om djurs rätt till naturligt beteende bli verklighet och lagstifta om ett förbud mot burhållning av hönor.

Det stämmer att Djurens Rätt är emot all industriell äggproduktion.

Det finns brister i alla industriella system för hållning av hönor,oavsett om det är ekologiskt, frigående eller burar, men inte någonstans begränsas hönornas naturliga beteende så mycket som i burarna.

Det finns större potential att förbättra de frigående systemen, till exempel genom utevistelse och mindre grupper. En bur är däremot alltid en bur.

Utgångspunkten måste vara hönans intressen och behov. Att kalla en bur för inredd är äggindustrins eget försäljningsknep. Buren har en yta motsvarande knappt ett A4-papper per höna, vilket inte ens ger tillräckligt utrymme för att sträcka på vingarna.

De allra flesta djurskyddsorganisationer runt om i världen fördömer burar, även de så kallade inredda burarna.

Alla indikationer tyder på att efterfrågan på burägg minskar, därför är det ett tomt hot att säga att Sverige skulle behöva köpa in burägg från länder med sämre djurskydd.

Branschorganisationer som Moderna Ägg borde göra som handeln gjort för länge sedan, följa med i utvecklingen istället för att agera bromskloss.

Då kan Sverige fortsätta att vara det föregångsland som debattörerna hävdar. Vägen framåt är tomma burar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.