Bucht
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Nora Lorek / TT / Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Landsbygdsministern måste ta sitt ansvar för bönderna”

Mjölk ·

”Förlorar Sverige sin förmåga att producera egna livsmedel, som mjölk, kommer vi också förlora kontrollen över hur maten produceras”, skriver Helena Jonsson och Palle Borgström.

Om debattörerna

Helena Jonsson
Förbundsordförande LRF
Palle Borgström
Styrelseledamot LRF

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Att kunna producera egen mat är en del av vår nationella kultur och identitet. Men idag har Sveriges mjölkbönder det tuffare än någonsin.

Det är allvarligt eftersom mjölken är basen i svenskt lantbruk och betydelsefull för både det svenska kulturlandskapet och vår livsmedelsproduktion.

Därför är det välkommet att landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) bjudit in branschen till ett möte där man ska diskutera hur vår mjölkproduktion kan säkras. Men möten och samtal i all ära.

Vi har nått en punkt då Sveriges mjölkbönders företag blöder och då räcker det inte med att se på, då måste politikerna agera.

Förlorar Sverige sin förmåga att producera egna livsmedel, som mjölk, kommer vi också förlora kontrollen över hur maten produceras.

För försvinner den svenska livsmedelsproduktionen till förmån för importerad mat kan vi inte säkerställa att djuren har haft det bra och att maten är framtagen på ett säkert och hållbart sätt för miljön.

Svenskt lantbruk håller världsklass tack vare duktiga och engagerade lantbrukare. De levererar inte bara bra produkter utan också en samhällsnytta som motsvarar konsumenternas förväntningar och lagstiftarens intentioner.

Vi vet att konsumenterna vill veta varifrån maten de äter kommer och att det finns ett starkt stöd för våra mjölkbönder. Vi vet också att politikerna hävdar att de vill se mer svenska varor på matborden.

Men genom EU och den öppna marknaden har konkurrensen hårdnat. Samtidigt har svenska politiker glömt att anpassa regler och regelverk, så att produktionsförutsättningarna anpassas till den nya marknaden.

Här måste vi tänka om och tänka nytt så att svenska bönder ges en chans att hävda sig i konkurrens med andra länder. Rimliga och justa spelregler helt enkelt.

För ett konkurrenskraftigt svenskt lantbruk innebär fler jobb i hela landet, öppna landskap och biologisk mångfald.

Mjölkbönder och andra lantbrukare måste givetvis själva fortsätta att utveckla sin verksamhet men det behövs mer. Vi vill se konkreta åtgärder redan i höstbudgeten.

Det vi anser att regeringen behöver göra är:

  • Ta fram rimliga spelregler jämfört med våra konkurrentländer, som sänkt skatt på lantbruksdiesel.
     
  • Genomföra de förslag som den statliga Konkurrenskraftsutredningen nyligen lagt fram.
     
  • Påverka myndigheter så att de ser möjligheterna i en ökad livsmedelsproduktion och så att byråkratin för småföretagare minskar.
     
  • Satsa mer på forskning, innovation och utbildning på livsmedelsområdet.

I takt med att världens befolkning växer och människornas inkomster stiger, ökar också efterfrågan på bra och säker mat. I Sverige finns goda förutsättningar att på ett hållbart sätt producera det.

Våra bönder har kunskaperna och viljan att konkurrera på en global marknad men då krävs rätt förutsättningar. Nu uppmanar vi landsbygdsministern att ta ansvar för en av Sveriges framtidsnäringar.

Han har en viktig uppgift att få politikerna att öppna ögonen och se att här har vi en näring som kan skapa jobb, mat och energi för hela Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.