Bild på en tom gunga i form av ett bildäck som svingar över en grön gräsmatta.
Foto: TT
Debattinlägg

”S är inget förskoleparti”

Förskolan ·

”I vårbudgeten plockar S bort de av Alliansen avsatta medlen för 5 000 ytterligare karriärtjänster vilket visar på regeringens oförståelse om vikten av goda karriärmöjligheter för att höja läraryrkets status”, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).

Om debattören

Camilla Waltersson Grönvall
Utbildningspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förra veckan firades förskolans dag. I samband med det gick Nya Moderaterna, tillsammans med Lärarförbundet, fram med sex förslag för en bättre förskola.

Bland dem fanns förslag om att förskolecheferna också ska kallas rektorer och att en obligatorisk och förskoleanpassad rektorsutbildning införs.

Glädjande nog finns ett samförstånd mellan både Moderaterna och Socialdemokraterna om att detta bör införas. Genom att stärka det pedagogiska ledarskapet stärker vi kvaliteten i förskolan.

Men Socialdemokraterna och regeringen bör gå längre och också titta på de övriga förslagen för en bättre förskola som vi lägger fram. Men tyvärr är S inget förskoleparti.

Vi vill bland annat inrätta förstelärare i förskolan för att förbättra karriärmöjligheterna för förskollärare och premiera erfarenhet och kompetens. Sedan tidigare får förstelärare i grundskolan en lönehöjning om 5000 kronor i månaden.

Här bedömer vi tyvärr att chanserna är små att regeringen ansluter sig till vår linje.

I vårbudgeten plockar man bort de av Alliansen avsatta medlen för 5 000 ytterligare karriärtjänster vilket visar på regeringens oförståelse om vikten av goda karriärmöjligheter för att höja läraryrkets status.

Vi vill också ge förskollärarna rätt till kompetensutveckling för att kunna utveckla sin pedagogik under hela yrkeslivet. Vi vill att förskolelyftet fördjupas och breddas och att alla huvudmän med medarbetare i behov av kompetensutveckling ska delta.

Vår ambition är en mer permanent lösning för lärares och förskollärares kompetensutveckling som ger den långsiktighet skolan och förskolan behöver.

Vi ser också behov av fler platser på förskollärarutbildningen, men vill följa utvecklingen noggrant för att säkerställa att utbyggnaden aldrig sker på bekostnad av utbildningens kvalitet.

Vidare ser vi ett stort behov av att säkerställa att det finns en mer likvärdig överlämning från förskola till nästa skolform. Vi vill att alla förskolor och grundskolor ska ha möjlighet att samverka för att underlätta övergången när det är dags för barnen att lämna förskolan.

Att satsa på förskolecheferna är bra. Men samtidigt är det viktigt att inte glömma bort de övriga delarna som bygger förskolan.

Förstelärare i förskolan, rätt till kompetensutveckling, fler legitimerade förskollärare och en bättre överlämning mellan förskola och skola är viktiga steg för att ytterligare höja kvaliteten.

Nya Moderaterna står redo med flera nya förslag för en bättre förskola.

Frågan är varför regeringen inte gör detsamma?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.