I veckan spelade IFK Göteborg – Djurgården 0-0 på Gamla Ullevi. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Debattinlägg

”Kommersialisering gynnar svensk fotboll”

Fotboll ·

”Fotbollen har en röd tråd som säger till de kommersiella krafterna: kom gärna med era pengar, men ni får inte ha något att säga till om.
Tanken kan synas sund men håller inte i praktiken. Det är nödvändigt att ånyo lyfta frågan om 51-procentregeln”, skriver Carl Fhager.

Om debattören

Carl Fhager
Advokat, MAQS Advokatbyrå

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi har de senaste veckorna sett en rad exempel på att fotbollen slår knut på sig själv för att hindra kommersiella krafter från att utveckla fotbollen. Det finns också en rädsla för öppenhet och demokratisering.

Nu senast med den stora skandalen inom FIFA. Behovet av en ideologisk förnyelse inom fotbollen har aldrig varit större.

Jag är född och fostrad in i det svenska föreningslivet. Eftersom jag var talanglös på planen är jag glad att få ägna en del av min advokatverksamhet vid sidan av den.

Idrottens ideella kärna ligger mig oerhört varmt om hjärtat och bland det roligaste jag vet är när jag håller i träningar för min dotters lag.

Samtidigt kan jag i min professionella roll, där jag agerar som rådgivare för såväl ideella som kommersiella aktörer inom idrotten, konstatera att elitfotbollen inte alls utvecklas på det sätt man önskar.

Detta gäller såväl i Sverige som internationellt. Fotbollen har en röd tråd som säger till de kommersiella krafterna: kom gärna med era pengar, men ni får inte ha något att säga till om.

Tanken kan synas sund men håller inte i praktiken. De senaste händelserna inom FIFA visar att när kommersialiseringen inte får ske öppet så sker den bakom lyckta dörrar och med kriminella eller korrupta förtecken.

I Sverige vacklar vi fortfarande i vårt förhållningssätt till utvecklingen. Nu är det dags att ta nästa steg! Vi behöver skilja på kommersiell elitidrott och ideell breddverksamhet.

Det handlar om att bejaka och påskynda en kommersialisering av elitidrotten samtidigt som vi slår vakt om de ideella värden som finns inom breddidrotten. Allsvenskan har medvind just nu och det gäller att smida medan järnet är varmt.

Om svensk elitfotboll skulle kunna enas om denna framtidsvision innebär det ett stort kliv framåt. Den här utvecklingen har försvårats sedan en tid. FIFA har i cirkulär 1464 meddelat att från den 1 maj 2015 är alla så kallade riskkapitalbolag förbjudna inom fotbollen.

Detta får särskilt stor effekt i Sverige, eftersom vi även har en 51-procentregel som kraftigt begränsar direktägande i fotbollsklubbar. Mot bakgrund av FIFA:s förbud är det naturligt och nödvändigt att ånyo lyfta frågan om 51-procentregelns vara eller icke vara.

På det internationella planet måste Svenska Fotbollsförbundet mer kraftfullt driva på en sundare kultur hos FIFA. Den ljusskygga verksamhet som bedrivs där kan inte längre accepteras.

Det enda acceptabla är full transparens. Även inom FIFA skulle en uppdelning mellan strikt kommersiella och ideella värden vara nyttig. UEFAs stora misslyckande med Financial Fair Play, där man häromveckan fick ta flera kliv tillbaka i sin iver att kontrollera klubbarna ekonomi visar också på de rent legala svårigheterna med en förbudslinje.

Det bubblar ordentligt i fotbollsvärlden idag. Svensk fotboll måste nu – både för sin egen del men även för att visa vägen internationellt – fullt ut ta klivet och driva all elitverksamhet på ett kommersiellt, professionellt och transparent sätt.

I detta arbete kan vi inte ducka eller hålla varandra om ryggen. Här måste vi var och en men givetvis de ledande företrädarna såsom SvFF ta ett initiativ och öka takten framåt.

Svensk elitfotboll har redan initierat ett viktigt projekt ”Nordens bästa liga” men det krävs att takten ökar, att hela fotbollsrörelsen inkluderas men även att man vågar öppna dörrarna för alla kommersiella aktörer istället för att hålla diskussionen inom den så kallade ”Fotbollsfamiljen”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.