Foto: MAJA SUSLIN / TT/Björn Larsson Ask / SvD / TT
Debattinlägg

”En jojk till S-kongressen”

S-kongress ·

”Den samiska kompetensen finns redan i arbetarrörelsens led och vi samiska socialdemokrater arbetar för att sprida vår kunskap. Vi har stora förväntningar om att den nya regeringen ska förmå kliva in i en ny tidsålder gällande samisk politik”, skriver Oscar Sedholm och Josefina Skerk.

Om debattörerna

Oscar Sedholm
Sametingsledamot (JoF)
Josefina Skerk
Socialdemokrat, ledamot Sametinget

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Jojken brukar komma spontant. Den smyger sig på när känslorna svallar, när solen ligger högt på himlen och vinden sliter i jackan, eller när den första snön faller.

Den gör sig påmind när en kär vän hör av sig, när någon som stått en nära går bort eller när ens parti vinner valet.

Jojken kan vara en skoningslös storm eller en förälders varma kärlek. Denna jojk i textform har tre centrala sydsamiska ord: Skaamoe, skabroeh jïh håhkoe vilket på svenska betyder skam, rädsla och hopp.

Skaamoe över Sverige för dess passivitet i de samiska frågorna. För oss som skriver denna textjojk är det klart att högern har ett lågt intresse av de samiska frågorna, men var är SAP?

De förväntningar vi har på samtal och utveckling i frågorna är stora. Samernas relation med Sverige är en av övergrepp och diskriminering.

Våra kroppar har varit forskningsobjekt för Statens rasbiologiska institut, samiska kvinnor har tvingats till aborter och steriliseringar fram till 1970-talet.

Det var resultatet av beslut som tagits i all välmening. Samer har alltid ansetts olämpliga att fatta beslut. Därför togs besluten om våra kroppar, vårt språk och vårt land och vatten av andra, enligt vad de ansåg klokast för oss och för sin egen börs.

Därför förs diskussionen om vår framtid över våra huvuden, så än idag. Det finns ingen samisk representant i riksdagen eller regeringen.

Det finns inget konsultationsförfarande mellan Sametinget och staten. Sametinget självt är mer ett administrativt organ för statens politik än ett organ för samiskt självbestämmande, då den utfattiga budgeten är detaljstyrd av regleringsbrev.

Kulturanslaget har inte ens räknats upp mot inflationen sedan 1993. Partistödet är på drygt 500 000 kronor totalt, för de åtta Sametingspartierna att dela.

Det finns alltså enskilda SSU-klubbar med mer pengar än Sametingets alla partier tillsammans.

Palmes regering klubbade igenom den senaste rennäringslagen. Denna lag delar upp samer i renskötande och inte, där rennäringen, jakten och fisket tillföll den ena gruppen.

Det samiska folket skars i två och samiska frågor reducerades till rennäringsfrågor. En ledande person i arbetarrörelsen beskrev efter att ha besökt Sametinget att ”Jag trodde inte att ett sådant klassamhälle existerat i Sverige sedan 1930-talet”.

Skabroeh inom det samiska folket inför framtiden, då SD växer. Det senaste halvåret har SD både uttalat sig om att beskära samisk rätt ytterligare samt ”sträckt ut en hand för dialog till samiska politiker”. Ett folk med djupa sår från historisk rasism tvingas se dess återkomst.

Hur ska samiska fritidspolitiker kunna hantera detta politiska, radioaktiva avfall från Sverige, när vi inte ens har medel att organisera en utbildning om den nya fascismen? Våra förfäder vänder sig i sina gravar och i Sveriges forskningsarkiv.

Håhkoe för att vinden skall vända. SAP har alla möjligheter att röra sig framåt och en ny rödgrön landsbygdspolitik har stora möjligheter att gifta sig perfekt med samiska frågor.

Den samiska kompetensen finns redan i arbetarrörelsens led och vi samiska socialdemokrater arbetar för att sprida vår kunskap. Vi har stora förväntningar om att den nya regeringen ska förmå kliva in i en ny tidsålder gällande samisk politik.

Låt vår jojk färdas över S-kongressen, mot en ny framtid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.