Lars Adaktusson
Lars Adaktusson Foto: TT
Debattinlägg

”Dödsstraffet är en röd linje”

EU ·

”Under inga omständigheter accepterar vi utspelen från Ungerns premiärminister Orbán som går emot grundläggande europeiska värderingar”, skriver Lars Adaktusson (KD).

Om debattören

Lars Adaktusson
Europaparlamentariker (KD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Cecilia Wikström (FP) skriverSVT Opinion om Europaparlamentets resolution om situationen i Ungern.

Wikström reser frågor kring Kristdemokraternas position i frågan och jag vill därför ge ett tydligt svar.

Ungern har i flera avseenden gått åt fel håll på senare år. Ett destruktivt politiskt klimat, där inte minst landets minoriteter har stått i skottgluggen, har skapat en negativ spiral som lett till att Ungern idag skiljer ut sig från övriga Europa.

Exemplen är många. I fjol skickade premiärminister Viktor Orbán chockvågor över hela den demokratiska världen när han i ett uppmärksammat tal ifrågasatte den liberala demokratin och målade upp ett framtida Ungern som en ”icke-liberal demokrati”.

Att Ungern, liksom Grekland, sprungit president Putins ärenden i den pågående konflikten med Ukraina, ger ytterligare skäl till oro.

Det förefaller också som att de västligt sinnade personer som ansvarat för partiets utrikespolitik marginaliserats under de senaste månaderna.

Samtidigt har den ungerska regeringen skickat ut enkäter till befolkningen med ledande frågor som antyder att i stort sett alla problem i samhället kan härledas till landets invandring.

Detta är oacceptabelt.

EU är inte bara en lagstiftningsram för den inre marknaden, EU utgör också en gemensam värderingsram. EU bildades ur ruinerna från världskrigen för att säkerställa att Europa skulle präglas av frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den nuvarande utvecklingen i Ungern påminner oss om att detta inte är givet en gång för alla.

Ungern fungerar förvisso relativt väl ekonomiskt och Orbán har starkt stöd hos befolkningen, men samtidigt måste värnet av demokratin och rättsstaten alltid komma i första hand.

Det som nu senast föranlett berättigade ifrågasättanden och kritik är Viktor Orbáns häpnadsväckande resonemang om att dödsstraffet ska ses som en framtida möjlighet.

Vad gäller dödsstraffet är detta en röd linje för både EPP-gruppen och för Europeiska unionen i stort.

Under morgondagens omröstning gällande en resolution om situationen i Ungern framgår det av EPP:s resolution att man under inga omständigheter accepterar Orbáns utspel som går emot grundläggande europeiska värderingar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.