Foto: Jurek Holzer / SvD / TT /Izabell Nordfjell/TT
Debattinlägg

”Vi vill öka produktionen av ekologiska livsmedel”

Jordbruk ·

”Vi vill bidra till att öka produktion av ekologiska livsmedel och därför har regeringen avsatt 200 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet”, skriver Sven-Erik Bucht (S), Matilda Ernkrans (S), Jens Nilsson (S) och Jytte Guteland (S).

Om debattörerna

Sven-Erik Bucht
Landsbygdsminister (S)
Jytte Guteland
Europaparlamentariker (S)
Jens Nilsson
Europaparlamentariker (S)
Matilda Ernkrans (S)
Minister för högre utbildning och forskning

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi vill se en ökad svensk livsmedelsproduktion och fler jobb inom hela livsmedelskedjan. Därför tar vi nu fram en långsiktig livsmedelsstrategi.

Det är det helhetsgrepp som behövs för en ökad hållbar livsmedelsproduktion och en ökad export som tillsammans kan skapa nya jobb och tillväxt i hela landet. Jobben på landsbygden är en viktig del i regeringens målsättning att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020.

I Sverige har vi goda förutsättningar att öka produktionen av ekologiska livsmedel. Exempelvis innebär vårt kallare klimat i stora delar av Sverige minskad utsatthet för skadeinsekter.

Fler och fler vill köpa ekologiska livsmedel. Under förra året ökade efterfrågan med hela 38 procent. Tyvärr hänger inte den ekologiska produktionen i Sverige med, det vill vi ändra.

Vi vill bidra till att öka produktion av ekologiska livsmedel och därför har regeringen avsatt 200 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet. Det hoppas vi kan stimulera till att fler börjar med ekologisk produktion.

För att kunna öka den ekologiska produktionen krävs även regler som hjälper och inte stjälper. Nu pågår förhandlingar om nya regler för ekologisk produktion och märkningi EU.

Sverige har drivit på för förenklingar och för att viktiga undantag gällande exempelvis avhorning och möjlighet till blandjordbruk ska finnas kvar.

På rådsmötet den 16 juni och under den fortsatta processen i Europaparlamentet kommer vi inte att acceptera ett förslag som försvårar för det ekologiska jordbruket.

Vi vill skapa förutsättningar som möjliggör en bred frammarsch för den ekologiska produktionen – så att vi tar tillvara den potential som finns för fler jobb och en bättre miljö.

Livsmedelsproduktionen är redan idag otroligt viktig för jobben, inte minst på landsbygden. Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största export och cirka 250 000 människor är sysselsatta inom livsmedelskedjan.

Vi är övertygade om att Sverige kan få en ännu starkare livsmedelsproduktion, öka exporten av svenska livsmedel och bidra till ännu fler jobb.

För att vi ska lyckas med att öka den svenska livsmedelsproduktionen behöver vi en livsmedelsstrategi med bred uppslutning. Därför åker vi nu runt i landet för att involvera alla som på något sätt berörs av strategin.

Vi sträcker även ut handen till andra partier för att få en bred överenskommelse i riksdagen. Allt detta behövs för att vi ska få den långsiktiga strategi som är nödvändig.

Vi vill stärka konkurrenskraften inom hela livsmedelskedjan. Då behövs inte minst mer tillämpbar forskning och vi behöver se över hur vi matchar de kompetenser som efterfrågas.

Grundläggande förutsättningar såsom infrastruktur och tillgång till internet och bredband är nödvändiga. Och branschen behöver bli ännu bättre på marknadsföring, där inte minst ursprungsmärkning av produkter kan vara en viktig del.

De svenska mervärdena, god djurhälsa med låg antibiotikaförbrukning och högt miljökunnande är faktorer som kan lyftas mycket mer.

Allt fler konsumenter intresserar sig förkvalitet och ursprung på mat. Samtidigt ökar behovet av livsmedel i hela världen i takt med den globala befolkningsökningen och den ekonomiska tillväxten. Detta är en möjlighet som vi inte får missa.

Svensk livsmedelsproduktion kan bidra med mer och hållbar mat och samtidigt skapa ökad tillväxt och fler jobb.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.