Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Anders Wiklund / TT
Debattinlägg

”Afrofobin ska inte ha en plats i Sverige”

Afrofobi ·

”Det borde ju egentligen vara en enkel sanning att påtala att afrofobi inte hör hemma i ett modernt samhälle. Nu inleder regeringen det mödosamma arbetet med att leva upp till orden i regeringsförklaringen”, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Det första internationella besöket jag tog emot som nytillträdd minister var från FN:s arbetsgrupp för personer med afrikanskt ursprung (WGPAD).

Deras positiva förvåning gick inte att ta miste på när det fick veta att statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring hade betonat afrofobi och att den liksom all annan form av rasism inte ska ha en plats i det Sverige vi vill bygga.

Egentligen är det tragiskt att statsministerns tydlighet ska ge så starka positiva reaktioner.

Det borde ju egentligen vara en enkel sanning att påtala att afrofobi inte hör hemma i ett modernt samhälle.

Men att påtala ett problem är ganska enkelt. Nu inleder regeringen det mödosamma arbetet med att leva upp till orden i regeringsförklaringen.

Precis som artikelförfattarna lyfter fram i en artikel på SVT Opinion så är afrosvenskarnas situation problematisk och gruppen är särskilt utsatt.

RapportenAfrofobi – En kunskapsöversikt över afrosvenskars situation i dagens Sverige” av Mångkulturellt centrum från februari 2014 togs fram med bidrag från förra regeringen. Enligt rapporten är afrofobi ett utbrett problem i dagens Sverige.

Rapporten visar också att det råder brist på kunskap och medvetenhet om afrosvenskars situation liksom på åtgärder från samhällets sida.

Enligt rapporten är attityder till afrosvenskar präglade av den historiska kolonialism och normerande rastänkande som Sverige också utgjort en del av.

Enligt samma rapport har afrosvenskar lägst så kallad utbildningsavkastning på arbetsmarknaden av alla grupper i landet. Personer med afrikanskt ursprung får i mindre utsträckning än andra jobb i paritet med den utbildning de har.

Mångkulturellt centrum lämnar ett flertal rekommendationer i rapporten varav ett flertal handlar om kunskapshöjande åtgärder och flera avser myndigheten Diskrimineringsombudsmannen.

För mindre än en månad sedan fattade vi i regeringen beslut om att Diskrimineringsombudsmannen ska vidta kunskapshöjande insatser om afrofobi under 2015 och 2016.

Av beslutet framgår att genomförandet av uppdraget ska ske i dialog med berörda organisationer i det civila samhället.

Ytterligare exempel på regeringens konkreta arbete mot rasism och afrofobi är att Forum för levande historia den 29 januari fick i uppdrag att under perioden 2015-2017 genomföra en stor utbildningsinsats om olika former av rasism och intolerans i historien och i dag.

Uppdraget ska genomföras i samarbete med Statens skolverk. Målsättningen är att nå ut till alla Sveriges elever i grundskolan och i gymnasieskolan.

Uppdraget går ut på att öka kunskapen och därigenom bekämpa afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi, homofobi och transfobi.

Frågan om hatbrott är prioriterad av hela regeringen och den 4 mars mottog regeringen Polismyndighetens redovisning av uppdraget att utveckla arbetet för att bekämpa hatbrott.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har varit tydlig med att regeringen kommer att följa detta arbete löpande och även följa upp att Polismyndighetens åtgärder får avsedd effekt.

FN:s arbetsgrupp för personer med afrikanskt ursprung (WGPAD) förväntas komma med sina rekommendationer i september i år.

Om drygt tre år när vi går till val igen kommer vi som regering att utvärderas utifrån levererans på våra löften för mandatperioden.

Ett löfte om konkreta åtgärder mot afrofobi är ett av dom.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.