Foto: Fredrik Sandberg / TT/ERIK MÅRTENSSON / TT
Debattinlägg

”Sol, sprit och vatten – en livsfarlig kombination”

Alkohol ·

”Efter lite för mycket alkohol innanför västen kan vansinniga idéer plötsligt förvandlas till roliga utmaningar. Att bada eller ta en båttur efter att ha druckit alkohol kan vara en livsfarlig kombination”, skriver Karin Brand och Magnus Jägerskog.

Om debattörerna

Karin Brand
Generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet
Magnus Jägerskog
Vd IQ

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Imorgon är det midsommarafton och vi är nog många som har längtat efter att få äta en fantastisk midsommarlunch ute i det fria, dansa runt midsommarstången, ha krans i håret och kanske ta årets första kvällsdopp.

Midsommarafton innebär för många starten på sommaren och att väntan på semester snart är över.

Men midsommarafton är också av tradition en av de högtider då det konsumeras absolut mest alkohol och markerar även starten på en period på året då många människor uppger att de dricker både mer och oftare samtidigt som vi spenderar allt mer tid på eller i sjön.

Att efter ett långt midsommarfirande som kanske inkluderat både öl och snaps till lunch och vin till middagen vilja ta sig ett dopp eller ge sig ut på sjön är inte helt ovanligt.

Men att bada eller ta en båttur efter att ha druckit alkohol kan vara en livsfarlig kombination.

Statistiken visar att hälften av de som drunknar har alkohol i blodet och sju av tio som omkommer i samband med fritidsbåtsolyckor har alkohol i blodet.

Nu kan man tro att man inte drunknar om man håller sig nykter? Nja, riktigt så lätt är det inte – det behövs naturligtvis säkerhetstänk i form av flytväst, simkunnighet och vattenkunskap.

Vår poäng är snarare att risken för att drunkna ökar avsevärt om du är påverkad av alkohol. Våra tidigare undersökningar visar att var femte person har badat med alkohol motsvarande två starköl i kroppen under de senaste två åren.

Vi vet också att var tionde har badat med alkohol motsvarande fem starköl i kroppen de senaste två åren.

Efter lite för mycket alkohol innanför västen kan vansinniga idéer plötsligt förvandlas till roliga utmaningar.

Det kan handla om att simma ut till den där ön som känns väldigt nära (men som nästan aldrig är det), det kan också framstå som en bra idé att dyka från den där klippan man såg tidigare på dagen.

I många drunkningsolyckor är nedkylning en starkt bidragande orsak. Alkohol ger en ökad känsla av värme och välbefinnande men det är viktigt att komma ihåg att allt vatten under 28 grader har en nedkylande effekt på kroppen.

Kort sagt, alkohol gör att du inte uppfattar kyla lika bra och ökar därmed risken för nedkylning.

Försäljning av alkohol ligger i topp under juni, juli och augusti. Vi vet också att sex av tio anger att de dricker mer under semestern, och 59 procent säger att de dricker oftare. Under sommaren 2014 drunknade 82 personer, 41 av dessa var statistiskt påverkade av alkohol. Detta gör att vi känner en oro inför den kommande sommaren.

Tre konkreta tips att ta med sig inför sommaren:

1. Undvik alkohol i samband med bad, det är ingen smart kombination

2. Var uppmärksam och ta hand om varandra när ni badar eller är på sjön.

3. Flytväst, flytväst, flytväst – alltid på i båt.

Vi som så många andra älskar den svenska sommaren och hoppas att så många som möjligt njuter av den.

Bada mycket, njut av sjön, ät och drick gott men undvik att kombinera sol, sprit och vatten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.