Grekisk bankomatkö. Foto: Thanassis Stavrakis / AP
Debattinlägg

”Vad får Grekland kosta dig?”

Grekland ·

”Euron var från början ett ekonomiskt projekt. När det inte höll har det kallats fredsprojekt. Och idag tycks det mest vara ett prestigeprojekt. Må så vara, men hur många kronor är det värt?”, skriver Claes Hemberg.

Om debattören

Claes Hemberg
Sparekonom och författare till Spara med barn

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Grekland stänger nu banker, börs, bensinstationer...

Under tiden borde vi här hemma fundera på en viktig fråga: Vad får Grekland kosta dig i långa loppet? Både i sparpengar och skattepengar?

Efter tio år av ekonomiskt käbbel med greker måste politikerna ge Grekland en slutgiltig prislapp. Greklands skuld är idag på 2 976 000 000 000 kronor motsvarar 5 870 kronor per europé.

Vart går gränsen? Det måste finns en tydlig ram, för den grekiska krisen kan få många efterföljare.

Här behöver vi ett svar från svenska ekonomiska- och europapolitiker. Går den grekiska gränsen vid 6 000 kronor eller 10 000 kronor per europé?

Under tiden behöver vi se över våra egna plånbokspengar och ställa krav på tydliga besked från bankerna, så att inte sparare agerar i panik.

Här de frågor och tänkbara svar som du borde ställa till dem:

  1. Ska jag sälja sparpengar i fonder nu?
    Att sälja sina fonder och aktier för att slippa Greklandsoron kan vara känslomässigt rätt. Men pengar mår bäst av logik. Då är det viktigare att veta: Oavsett hur grekfrossan slutar så blir det bättre. För fakta gynnar ekonomin.

    Vi är sannolikt närmare botten än toppen i Greklandskrisen.
     
  2. Ska jag sälja om jag har mycket pengar på börsen?
    Det är lätt att trycka på säljknappen eftersom vi svenska folket aldrig haft så mycket pengar på fondkontot. Men att sälja handlar inte om storleken på pengarna, utan om vad du ska använda dem till. Vi ska istället bara sälja utifrån när vi behöver använda pengarna. Så lyder den enkla sparregeln.

    Att sälja nu riskerar att göra många strandsatta utanför börsen i många år. Dessa blir dagens stora förlorare.
     
  3. Har du pengar på börsen idag, som du ska använda närmaste veckorna?
    Då är det självklart att sälja bums. För grekoron kan pågå i flera veckor. Och denna vecka kan värdet gå +5 eller -5% till. Sälj för att du ska veta vilka pengar du har att röra dig med.
     
  4. Har du pengar på börsen som du ska använda i vinter?
    Då lär grekoron vara utredd. Men du ska inte ha dem på börsen, utan börja sälja av, så att du har dina pengar på det torra. Sälj 1/4 i veckan.
     
  5. Köpa aktier nu?
    Att köpa aktier dessa dagar är rena lotteriet. Det kan mycket väl falla i värde fem procent ytterligare i veckan. En snabblösning kan ge plus fem procent. När som helst!

    Kort sagt: vänta.
     
  6. Hur ska jag använda mitt tillfälliga engagemang?
    Vad du kan göra att städa och se till att ge pengarna bättre jordmån på längre sikt: sänk avgifter, välj konton med lägre skatt mm
     
  7. Ska jag ändra mina pensioner?
    Nej, pensionspengar ska vi använda om först många år. Låt inte tillfälliga ekonomiska nyheter styra dig. Utan ha en plan med låga avgifter, låg skatt, enligt punkt 2!

Euron var från början ett ekonomiskt projekt. När det inte höll har det kallats fredsprojekt. Och idag tycks det mest vara ett prestigeprojekt. Må så vara, men hur många kronor är det värt?

Vår mest centrala representant och den med mest insyn i frågan är vår finansminister Magdalena Andersson (S). Genom henne bör vi förvänta oss en insyn i diskussion och en tydlig gränslinje; var är det grekiska måttet rågat.

Finansministern har många viktiga svar och förklaringar att ge oss idag och framöver.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.