Foto: Bertil Ericssom/TT
Debattinlägg

”SD präglas av total toppstyrning”

Almedalen 2015 ·

”Dagens destruktiva toppstyrning måste brytas. Provval är ett av flera sätt. Låt medlemmarna få göra sina röster hörda”, skriver Gustav Kasselstrand (SDU).

Om debattören

Gustav Kasselstrand
Förbundsordförande SDU

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverigedemokraterna bör införa internt provval för att säkerställa medlemmarnas inflytande.

Interndemokratin i partiet är idag i stort sett obefintlig vilket har lett till en ineffektiv toppstyrning som dessutom öppnar upp för att tunga positioner tillsätts på grundval av personliga vänskapsband snarare än efter kompetens eller enligt medlemmarnas vilja.

Genom att införa provval på alla nivåer maximeras medlemmarnas inflytande medan risken för nepotism minimeras.

Det är synd att ett parti med så bra politik ska ha så stora brister i sin organisation och interndemokrati.

Partiets högsta företrädare är idag inte förankrade på ett adekvat sätt hos distrikt och lokalavdelningar.

Det beror på den totala toppstyrning som präglar partiet där distrikt och medlemmar har föga eller inget att säga till om.

Inte ens partistyrelsen kan anses ha någon makt utan de stora besluten fattas av en liten klick människor utanför ordinarie möten.

Som exempel kan nämnas processen där kandidaterna till Europaparlamentet utsågs våren 2014.

Man kan tycka att en sådan milstolpe i partiets historia – de första Europaparlamentarikerna – skulle förankras på ett seriöst sätt.

Istället var hela processen direkt pinsam.

Eftersom jag i egenskap av SDU-ordförande är adjungerad till partistyrelsen deltog jag på partistyrelsemötet då de skulle utses.

Förslagen på kandidater lades fram på sittande möte av valberedningen och med en stressad partiledning som förklarade att vi skulle behöva godkänna det så snart som möjligt för att det redan är bokat en pressträff med de två toppkandidaterna.

Någon dokumentation av hur valberedningen arbetat fanns naturligtvis inte att tillgå.

I praktiken var partistyrelsen lika maktlös som distrikten. Jag vill betona att jag inte kritiserar de två kandidaterna, utan partiets process som var under all kritik.

På samma sätt saknar riksdagslistan också förankring i partiet.

Eftersom inget provval genomförs så får medlemmarnas och distriktens inflytande anses vara obefintligt. Valberedningen ringer runt till de som ska föreslås, men i princip inte till några andra i hela partiet.

Hela riksdagslistan sätts i praktiken av några få människor i högsta partiledningen, ofta på basis av personlig lojalitet.

De mest populära kandidaterna i de olika distrikten kan bli utan tunga positioner för att de inte fallit i god jord hos enskilda personer i ledningen. Detta eftersom partiet tillämpar en enhetlig riksdagslista för hela riket.

Så varför inte införa ett provval för valen till kommun, landsting, riksdag och Europaparlamentet?

Några tekniska eller organisatoriska hinder finns knappast, utan det handlar helt om synen på interndemokratin.

Inför Landsdagarna i höst har en motion lagts om att detta ska införas och det torde finnas god möjlighet att den går igenom. Men partiledningen borde lika gärna kunna lägga förslaget som en proposition för att signalera att man själva står bakom en sådan uppgradering av medlemsinflytandet.

Om vi ska bli ett 25%-parti så måste dagens destruktiva toppstyrning brytas. Provval är ett av flera sätt.

Låt medlemmarna få göra sina röster hörda.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.