Foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons
Debattinlägg

”Ryssarna tänker inte på Sverige utifrån ett militärt perspektiv”

Ryssland ·

”Medan svenskarna förväntar sig en rysk invasion vilken dag som helst, så har ryssarna å sin sida en bra bild av Sverige”, skriver Elena Bazina.

Om debattören

Elena Bazina
Rysk journalist i Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Samtidigt som svenskarna tror att ryska soldater kommer landstiga på Gotland när som helst, så känner majoriteten av det ryska folket inte ens till att den här ön finns.

Ryssland var ett hett ämne under Almedalsveckan, 26 av de 94 seminarier som tog upp temat säkerhetsfrågor hade direkt bäring på Ryssland.

Igen och igen kom det frågor från publiken om gotlänningarna kan sova gott om natten. Även fast experter, forskare och till och med försvarsminister Peter Hultqvist försäkrade åhörarna om att det inte finns någon anledning till panik, finns det dem som oroar sig i alla fall.

The Local publicerade en artikel med titeln ”If the Russians come our whole lives will change”. Den vanligaste frågan jag som rysk journalist fick från svenskar jag mötte var ”vad vill Putin?”.

Medan svenskarna förväntar sig en rysk invasion vilken dag som helst, så har ryssarna å sin sida en bra bild av Sverige.

Svenska institutet har genomfört en studie bland den ryska befolkningen som också presenterades under ett seminarium i Almedalen. Studien visar att ryssarnas positiva inställning till Sverige har ökat till 67 procent under 2015.

En klar majoritet av de svarande har angett att de rysk-svenska relationerna är positiva eller neutrala (70 procent).

Den ryska befolkningen tänker inte på Sverige utifrån ett militärt perspektiv.

Majoriteten av folket känner inte ens till Gotland. På frågan ”vad kommer du först att tänka på när du tänker på Sverige” svarade de ”ett välutvecklat land”, ”välstånd, hög livskvalitet” och ”svensk familj”.

En ”svensk familj” är den starkaste fördomen ryssar har om svenskar: en ”svensk familj” består av tre personer; två män och en kvinna, eller två kvinnor och en man.

Mina ansträngningar att förstå när och hur det här uttrycket etablerade sig i det ryska språket misslyckades, liksom mina försök att träffa en ”svensk familj” i Sverige.

En av de största anledningarna till det spända läget mellan Ryssland och Sverige är stridsflygplan. När ryska bombplan närmar sig den svenska gränsen stänger de av sina transpondrar. Samma sak gör NATOs flygplan när de flyger nära Ryssland. Det här är en stark symbolhandling.

Transponderns funktion är att sända identifikationssignaler och kommunikation mellan flygplanet och marken. Modern militärutrustning kan upptäcka flygplan även utan transpondern påslagen, men kommunikationsmöjligheten är då borta.

Detta är exakt vad som hänt i de diplomatiska relationerna mellan de två länderna. Vi förstår inte varandra.

Den genomsnittlige ryssen lever i en värld där Sverige är ett framgångsrikt land med ABBA, Astrid Lindgren och den icke existerande ”svenska familjen”. Han eller hon bryr sig inte om vad som händer i Sverige eller vad svenska folket tycker om honom eller henne.

Svenskarna försöker förstå ryssarna men istället för att helt enkelt ställa direkta frågor så föredrar de att göra komplexa analyser och göra forskningsundersökningar.

I de 26 seminarierna om det ryska hotet fanns ingen från Ryssland med. Istället för att fråga varandra vad Ryssland vill, vore det bättre att ställa den här frågan till Ryssland.

Det är utan tvivel bra när folk använder kritiskt tänkande, men samtidigt är det väldigt viktigt att inte förlora förmågan att tala med varandra och lyssna på varandra.

I min grundskola när elever inte kunde hålla sams, så låste läraren in dem tillsammans i ett klassrum i en timme så de var tvungna att prata med varandra.

Jag skulle vilja göra detsamma med dessa två länder.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.