Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Debattinlägg

”Lär dig simma – sedan kan du njuta av sommaren”

Simkunnighet ·

”Först när simkunnigheten blivit en självklarhet kan alla vara med och på ett tryggt sätt njuta av sommaren. Barn bör erbjudas vattenvaneträning tidigt i livet”, skriver Ulla Gustavsson, Bengt Jönsson och Sarah Sjöström.

Om debattörerna

Ulla Gustavsson
Ordförande Svenska Simförbundet
Bengt Jönsson
Förbundsdirektör Svenska Simförbundet
Sarah Sjöström
Simmare, världsrekordhållare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sommaren är här. Barn och vuxna letar sig ut i solen för att njuta av lek, bad, båtliv och ljusa kvällar.

För att kunna ta del av denna gemenskap, känna dig trygg och ha roligt med andra i och kring vatten är det viktigt att vara simkunnig.

Det gör dig också till en viktig kompis i vattnet om det skulle uppstå en nödsituation. Därför är simkunnighet avgörande både för barn och vuxna.

För att betraktas som simkunnig i skolan ska man klara av att simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Enligt läroplanen ska elever i slutet av årskurs sex vara simkunniga. Detta tycker vi är för sent.

Barn bör erbjudas vattenvaneträning tidigt i livet. Att kunna simma är avgörande för att vara trygg och ha kul i och runt vatten och ett första steg för att bli simkunnig är att få vattenvana.

Svenska Simförbundet förespråkar crawl och ryggcrawl som de mest naturliga simsätten för små barn att börja med. Rörelserna är enkla och i ryggcrawl behöver man inte tänka på andningsmomentet.

På många orter är trycket högt på simskoleplatser och om fler barn är vattenvana när de börjar i simskolan, så underlättar det när de ska lära sig att simma.

Föräldrar kan själv hjälpa till att göra sitt barn vattenvant i tidig ålder. Svenska Simförbundet har tagit fram instruktionsfilmer för att visa föräldrar hur de kan träna vattenvana tillsammans med sina barn genom sex olika moment – doppa, hoppa, andas, flyta, glida och rotera.

Skolverkets rapport visar också att barn som börjar lära sig simma tidigt, har större chans att nå kunskapsmålen i årskurs sex.

Rapporten visar att fem procent, cirka 4500 elever, inte klarade kunskapskraven. Att kunna simma är en baskunskap i säkerhet, som varje barn i Sverige har rätt att få möjlighet att lära sig.

Simkunnighet är en färskvara som även vuxna måste vårda och det gäller att testa sina kunskaper regelbundet.

En Novusundersökning från april 2015 kartlade över 4000 vuxna svenskars vattenvanor, och den visade att en av fem svenskar inte tror sig vara simkunniga.

Det är männen som uppger sig vara mest vattenvana, trots att det är fler män än kvinnor som är inblandade i tillbud i sjöar och hav.

Var tionde svensk uppger att de inte alls kan flyta och endast 4 av 10 svarar att de kan flyta i vatten i tio minuter eller mer – en viktig förmåga eftersom det kan ta tid för hjälp att komma till undsättning vid en nödsituation.

Man måste som vuxen träna för att underhålla sin simkunnighet, det gäller att testa sina kunskaper regelbundet.

Närmare en miljon svenskar motionssimmar också regelbundet och det görs över 30 miljoner besök i simhallarna varje år. Simhallen är därmed en av de mest eftertraktade idrottsanläggningarna i kommunerna som efterfrågas av såväl kvinnor som män, unga som gamla.

Men det råder stor brist på simhallar och många är gamla och uttjänta. Det skapar ett allvarligt tillgänglighetsproblem.

Nära hälften av de lärare som hade elever som inte var simkunniga i Skolverkets rapport svarar att deras elever inte fått den undervisning de behöver. Svårigheter att få tider i simhallen är den vanligaste orsaken.

Det är sällan lönsamt eller energieffektivt att renovera gamla hallar – riv och bygg nytt istället. Fler bra simhallar bidrar till simkunnighet, idrottande och positiva hälsoeffekter för såväl individ som samhälle.

Svenska Simförbundet vill alltså betona:

  • hur viktigt det är att börja träna vattenvana för att bli simkunnig tidigt
  • betydelsen av att underhålla sin simkunnighet i vuxen ålder
  • vikten av att det byggs fler ändamålsenliga simhallar.

Först när simkunnigheten blivit en självklarhet kan alla vara med och på ett tryggt sätt njuta av sommaren.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.