Debattinlägg

”Gör slut med dina fördomar”

Stockholm Pride ·

”Det är självklart för oss att stänga dörren till främlingsfientliga organisationer. Årets tema, att göra slut, handlar därför lika mycket om att festivalen gör slut med rasismen!”, skriver Sandra Ehne.

Stockholm Pride har i år temat Göra slut. Ett tema för att utmana, provocera och öppna debatten om HBTQ-personers vardag.

Vi vill göra slut med begränsande normer, med fördomar och hat.

Vi vill lyfta att vi alla behöver våga, orka och välja att göra slut. Göra slut med det som hindrar oss från att vara oss själva. Att skapa utrymme för dig att göra slut med det som just du behöver bryta upp med.

Varje dag utsätts HBTQ-personer för fördomar, hat och förtryck. Så länge alla människor inte accepteras för den de är och vem de älskar behövs landets alla pridefestivaler.

Festivalen fortsätter att växa, för att kärleken bara blir större desto mer man delar den.

Vi kämpar nu för att fortsätta bredda festivalen och för att med stöd från aktörer i hela Stockholmsregionen göra festivalen bredare. Det innebär bland annat att ta plats och synas också utanför Stockholms innerstad.

Vi är en ideell förening med stora visioner, en förening som nu arbetar aktivt för att göra slut även med våra egna normer. Det är utmanande att på ideell basis bredda festivalen med aktiviteter utanför vår traditionella park, parad och house.

Vi efterlyser därför fler samarbetspartners och fler medlemmar för att växa och utveckla festivalen som mötesplats.

För oss handlar festivalen om att göra slut med otryggheten. Att genom att erbjuda en trygg plats och vecka låta alla människor leva ut och få vara den en vill vara. Vi är många som varje år längtar efter festivalen. Som ser fram emot en vecka av glädje, debatt, trygghet och gemenskap.

Vi som längtar efter vårt arrangemang hela året behöver inte nödvändigtvis ha speciellt mycket gemensamt. Vi har varierande bakgrund, olika politiska åsikter, hudfärger och åldrar. Vi kommer från olika delar av världen, landet och staden.

Det är festivalens uppgift att aktivt arbeta för att alla som behöver Pride känner sig välkomna. Det är vårt uppdrag att bredda representationen i festivalens arbetsgrupper och utveckla programmet, för att locka fler samarbetspartners och besökare.

Vi gör slut med fördomar och förtryck, även när det inte riktar sig mot HBTQ-personer. Därför säger vi nej till sexism, rasism och alla begränsningar av människor.

Vi säger nej till organisationer och företrädare som vill begränsa andra. Alla människors acceptans i samhället går hand i hand, oavsett var du är född, hur du ser ut eller vem du älskar.

Därför är det självklart för oss att stänga dörren till främlingsfientliga organisationer.

Årets tema, att göra slut, handlar därför lika mycket om att festivalen gör slut med rasismen!

Vi erkänner att vi är olika och att både maktordningar och normer finns även i vår rörelse och vår kamp. Just därför fortsätter vi kämpa för allas lika värde, och vi gör det gemensamt. På Stockholm Pride och hela året.

Jag ber dig nu att börja den här veckan med att göra slut med några av dina fördomar.

Kom och delta, vem du än är! 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.