Foto: Arno Burgi
Debattinlägg

”Sommarkatter handlar om hemlöshet”

Sommarkatter ·

”Problemet med så kallade ”sommarkatter” handlar egentligen om hemlöshet bland katter. Att människor överger sina katter är ett problem året om”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hösten närmar sig och många katter som övergivits av sin människofamilj väntar på att få komma in i värmen i ett kärleksfullt hem.

Indis är en skygg svartvit katt som på Stockholms Katthem väntat länge på en egen familj.

Hemlöshet bland katter är ett utbrett djurskyddsproblem.

Katthemmen är överfulla och volontärer kämpar för att hjälpa så många som möjligt.

Uppskattningsvis finns det 100 000 hemlösa katter i landet. Under den gångna våren och sommaren har tusentals kattungar fötts till en brutal framtid.

Under året har Kastreringsbussen och Djurens Rätt i ett gemensamt projekt kastrerat nära 200 hemlösa katter. Engagerade privatpersoner och volontärer fångade in katterna som sedan kastrerades, id-märktes och vaccinerades.

En lösspringande okastrerad katt kan ge upphov till en snabbt växande kattkoloni där smittor, inavel och svält orsakar lidande. Många hemlösa katter och kattungar dör, men en hel del överlever och får ungar – som i sin tur får ungar.

En okastrerad katthona kan få upp till 120 ungar under sin livstid.

Ett tragiskt fall vi stött på i vårt arbete med Kastreringsbussen rörde vuxna katter som fångats i fällor och sedan skjutits av gårdens ägare, men några traumatiserade ungar fanns ännu kvar i livet.

Dessa kastrerades, id-märktes och vaccinerades. I ett annat fall var det två katter som hade blivit hemlösa då en äldre farbror tvingats flytta till äldreboende.

På ett annat ställe omhändertog vi och kastrerade två katter vars familj flyttat ifrån sitt hus och övergivit katterna.

Problemet med så kallade ”sommarkatter” handlar egentligen om hemlöshet bland katter. Att människor överger sina katter är ett problem året om.

Flera av de infångade katterna från projektet med Kastreringsbussen har kunnat omplaceras till trygga hem men för vissa kattindivider – som fötts i det vilda och hunnit bli alltför skygga – är det inte ett alternativ.

Det bästa för dem är att släppas tillbaka och hållas under uppsikt av engagerade människor. Den här metoden kallas TNR-M, vilket står för trap, neuter, return och manage, eller fånga in, kastrera, återbörda och sköta om.

TNR-M är effektivare än massavlivningar. Det är också en metod som är etiskt riktig.

Strategiskt arbete med kastrering från kommunens sida kan bromsa en skenande utveckling med inavel och smittspridning samtidigt som antalet hemlösa katter minskar.

Det största ansvaret har vi som skaffar en katt. Att ta ansvar för en katt är att ta ansvar för en fyrbent familjemedlem i 15-20 år. Katten ska kastreras samt id-märkas och registreras så att den kan hittas om den kommer bort.

Jag har adopterat mina tre katter från katthem istället för att köpa från uppfödare.

För varje katt som köps hos en uppfödare finns det en hemlös katt på ett katthem som, liksom skygga Indis som jag skrev om i början, får fortsätta att vänta på ett tryggt hem.

Därför, adoptera från något av landets katthem, och se till att din katt är kastrerad, id-märkt och registrerad.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.