Foto: TT
Debattinlägg

”Skärpta straff en viktig markering”

Brott och straff ·

”Vi tror att en ny brottsrubricering skulle bidra till att göra Sverige mindre attraktivt för människor som livnär sig på att stjäla och öka polisens benägenhet att utreda de brott som begås”, skriver Johan Hedin.

Om debattören

Johan Hedin
Rättspolitisk talesperson (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jerzy Sarnecki påpekar i en debattartikel på SVT Opinion att Centerpartiets förslag om ny brottsrubricering för systematisk stöld och en översyn av straffrabatten inte löser problemet med polisens låga uppklarning av brotten.

Det är förvisso sant att polisen inte blir skickligare utredare eller att möjligheterna att klara upp brottet skulle öka för att straffet blir hårdare.

Det har vi inte heller påstått.

Det vi däremot har sagt är att vi gärna ser hårdare straff i de fallen där polisen faktiskt lyckats lagföra en brottsling.

Dels för att vi tror det skickar en signal till rättsväsendet att prioritera dessa utredningar högre, men även för att höja risken för tjuven och ge stöldligornas offer upprättelse.

Att bli drabbad av en stöld är inte sällan väldigt integritetskränkande. Sverige har blivit ett populärt mål för de som åker på stöldturnéer i Europa och detta är något som samhället måste se hårt på.

Stölderna på landsbygden eller från småföretagare skapar oro och riskerar att påverka tron på rättssystemet då få brott lagförs.

Många vittnar om att man enbart anmäler brottet till polisen av försäkringsskäl, inte för att man tror att det ska lösas.

Så ska det inte vara.

Som en del i arbetet med att bekämpa stölderna föreslår Centerpartiet därför en ny brottsrubricering, systematisk stöld.

Vi tycker att det är viktigt att markera att systematiken, att organiserat och yrkesmässigt göra sig skyldig till ett stort antal stölder, gör det befogat att ett strängare straff ska utdömas än vad som normalt sker för stöld.

Det stora problemet är att för få brott utreds och prioriteras lågt.

Självklart är vårt förslag om en ny brottsrubricering inte den enda lösningen, men vi tror att den skulle bidra till att göra Sverige mindre attraktivt för människor som livnär sig på att stjäla och öka polisens benägenhet att utreda de brott som begås.

Under tiden i regeringsställning ökade Alliansen rättsväsendets resurser med över 10 miljarder. Resurserna gick i stor utsträckning till att förstärka polisen eftersom denna då var mycket eftersatt.

Den nya polisorganisationen ger också polisen möjlighet att till exempel följa stöldligorna över länsgränserna på ett helt annat sätt än tidigare.

Tillsammans med en ny brottsrubricering som med tydlighet visar hur allvarligt vi ser på systematiska stölder bör detta kunna bidra till att få polisen att rikta mer av sina resurser till att bekämpa stöldligorna.

Då kan också personuppklarningen öka.

Precis som Jerzy Sarnecki påtalar krävs även åtgärder när det gäller utredningsarbetet, varför vi bland annat vill se en ökad samverkan mellan Tullen och Polisen för att stoppa kriminella från att ta ut tjuvgods från Sverige.

Det står på inget sätt i motsats till att dela ut hårdare straff för yrkesmässiga stölder.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.