Foto: Pontus Lundahl/TT
Debattinlägg

”Löfven, ändra ränteavdraget”

Ränteavdrag ·

”Vi uppmanar Stefan Löfven att ta Centerpartiets utsträckta hand och sätta sig vid förhandlingsbordet”, skriver Philip Botström.

Om debattören

Philip Botström (S)
Förbundsordförande SSU

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varje år betalar svenska staten omkring 30 miljarder kronor i ränteavdrag till hushållen.

Räntesubventionen till dem som lånat för att köpa bostad är alltså en enorm utgift för staten.

Centerpartiet meddelade under veckan att man är öppna för att sätta sig vid förhandlingsbordet och komma överens med regeringen om hur ränteavdragen ska förändras.

Det är en utsträckt hand som statsminister Stefan Löfven (S) borde ta.

Sverige har en samarbetsregering. När tillfället att förhandla och komma överens om stora och avgörande frågor presenteras borde samtliga partier ta den chansen.

Ränteavdraget är en sådan fråga. Det finns flera argument för att ränteavdragen bör slopas genom en stegvis nedtrappning.

För det första så ökar ränteavdragen ojämlikheten i samhället.

SVT rapporterade i våras att 85 procent av de utbetalda pengarna går till den rikaste halvan av hushållen.

Den rikaste tiondelen av befolkningen får 20 gånger mer i ränteavdrag än den ekonomiskt svagaste tiondelen. Det är alltså tydligt att ränteavdraget är en stor subvention till välmående hushåll.

De fördelningspolitiska argumenten för att slopa ränteavdraget är starka.

För det andra utgör ränteavdragen en betydande ekonomisk risk.

Svenska hushåll är bland de mest belånade i hela EU, och ränteavdraget är en stor subvention som uppmuntrar fortsatt belåning.

Även om risken för en bostadsbubbla i dagsläget måste sägas vara låg, på grund av det enorma behovet av bostäder, är ränteavdraget riskabelt och bidrar till en hög belåningsgrad för svenska hushåll.

För det tredje så är 30 miljarder en väldigt stor summa pengar.

Sverige har enorma investeringsbehov och välfärden behöver förstärkas. Samtidigt hör vi finansministern säga att det ekonomiska läget är pressat och att budgeten som läggs kommer vara stram.

30 miljarder är pengar som exempelvis skulle räcka till fri förskola för alla, och utöver det satsningar på att få till fler bostäder och öka investeringarna i hållbar infrastruktur.

Nödvändiga investeringar får stå tillbaka, på grund av att pengar saknas i statens kassa. Samtidigt läggs stora summor pengar på en subvention som bidrar till ojämlikhet och hög skuldsättning.

Det är osmart politik.

Att beskriva det ekonomiska läget som ansträngt och samtidigt lägga en stor del av statens utgifter på att subventionera rika hushålls räntekostnader är fel prioritering.

Vissa är oroliga för hur ett avskaffat ränteavdrag skulle drabba hushållen och bostadsmarknaden. Den farhågan är mer eller mindre obefogad.

Med ett stegvis nedtrappat ränteavdrag kan människor planera sin ekonomi. Det finns många länder som framgångsrikt trappat ned sina ränteavdrag.

En blocköverskridande överenskommelse om ett stegvis avskaffande av ränteavdragen hade därför varit välkommet på flera sätt.

Ett första steg skulle kunna vara att sänka taket för fullt ränteavdrag.

SSU uppmanar Löfven att ta Centerpartiets utsträckta hand och sätta sig vid förhandlingsbordet.

Som statsminister i en samarbetsregering borde det inte vara något svårt beslut.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.