Sveriges fanbärare Jalle Jungnell leder den svenska truppen vid invigningen av Paralympics 2014 i Sotji, Ryssland. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT
Debattinlägg

”Snabbhet är bra – klokskap är bättre”

Idrott ·

”Riksdagen ska fatta det formella beslutet och först därefter i december i regeringens regleringsbrev får vi reda på vilka, om några, villkor som kommer att vara förknippade med de nya resurserna”, skriver Björn Eriksson.

Om debattören

Björn Eriksson
Ordförande i Säkerhetsbranschen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Regeringen aviserade i sin budgetproposition förra veckan en höjning av det statliga stödet med 133 miljoner kronor, förutom de 64 den tidigare lovat till en särskild integrationssatsning.

Det var en positiv signal till idrottsrörelsen som visar att regeringen ser vad svensk idrott betyder för att bygga ett starkare Sverige och är beredd att stödja det utvecklingsarbete som pågår för att få fler att idrotta längre i våra 71 specialidrottsförbund och 20 000 föreningar.

Självklart finns det ett stort intresse bland våra förbund och föreningar, som tillsammans bedriver en fantastisk verksamhet, att ta del av de nya pengarna. 3,2 miljoner medlemmar och 650 000 ledare genomför långt fler än 15 000 träningar, matcher och tävlingar varje dag, året runt. 

Debattinlägget på SVT Opinion igår från Svenska Parasportförbundets generalsekreterare Johan Strid är ett sådant exempel, med sin önskan om ett utökat stöd till Special Olympics, det vill säga idrott för personer med utvecklingsstörning.

Det är en viktig verksamhet för en i samhället ofta åsidosatt grupp. 

Parasportförbundet får i år drygt 19,5 miljoner kronor i till förbundets olika verksamheter. Sett till antal medlemmar och omfattning av verksamheten är stödet större än de flesta andra förbunds, något som kan vara motiverat eftersom Parasport i många fall av uppenbara skäl har högre kostnader. 

Riksidrottsförbundet fick beskedet om det höjda statsanslaget i förra veckan. Riksdagen ska fatta det formella beslutet och först därefter i december i regeringens regleringsbrev får vi reda på vilka, om några, villkor som kommer att vara förknippade med de nya resurserna.

Det är därför både omöjligt och dumt att nu säga något definitivt om hur de ska fördelas. 

Behoven är stora efter att statsstödet till idrottsrörelsen legat still i fem år. Vilket har inneburit att Riksidrottsstyrelsen exempelvis i år tvingades att minska stödet till den breda barn- och ungdomsidrotten med 30 miljoner kronor.

Riksidrottsstyrelsen kommer under hösten att väga alla dessa olika behov mot varandra i ljuset av den övergripande strategiska inriktning RF-stämman i våras beslutade om.

Jag tror mig veta att Johan Strid följer samma principer när Parasport fördelar medel. Denna, inom svensk idrott gemensamt beslutade strategi, handlar om att utveckla en verksamhet där fler känner sig välkomna i våra föreningar oavsett ålder, ambitionsnivå och fysiska och psykiska förutsättningar. 

I den sammanvägningen kommer självklart även Parasports behov att tas med. Riksidrottsstyrelsen kommer att ta ett definitivt beslut i januari 2016. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.