Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Mediestress? Dags för digital diet”

Digital diet ·

”Lägg bort telefonen ibland. Bannlys den i sovrummet. Och nästa gång du sitter på middag – stäng av”, skriver Patrik Wincent.

Om debattören

Patrik Wincent
Terapeut, författare, VD för Internetakuten.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag befinner mig ofta på restauranger och kan inte komma ifrån den syn som jag får se när jag ser par sitta vid samma bord och titta neråt på varsin telefon, troligtvis surfande på nätet. Ingen ögonkontakt och ingen kommunikation med varandra.

Mobilen verkar vara så uppslukande att man inte vill eller kan hålla varandra sällskap.

Eller när jag går förbi ett kafé och ser ett gäng ungdomar sitta och stirra ner i sina mobiler – ingen dialog.

Sedan mobiltelefonerna kom och blev en viktig del av vår vardag, har vårt sätt att kommunicera med andra människor förändrats. I vissa fall har fenomenet lett till en förbättring.

I andra fall har mobilerna försämrat kommunikationen och fått oss att må dåligt.

När vi blir mer beroende av teknik, är det viktigt att hålla koll på verkligheten och kom ihåg att det finns en värld därute som inte består av våra digitala prylar. Men kanske ska vi tänka på vår digitala konsumtion som mat.

Frågan vi borde ställa oss är: Vilka är de hälsosamma valen?

Därför uppmanar jag en sju dagars utmaning till svenska folket – det är dags för en digital diet:

  • Måndag
    Sluta följa människor som inte är dina riktiga vänner, avbeställ oönskade mejllistor, ta bort program och appar som du inte använder.
  • Tisdag
    Stäng av dina push-meddelanden.
  • Onsdag
    Motstå frestelsen att titta på din telefon på morgonen.
  • Torsdag
    Ladda din telefon utanför sovrummet, och titta inte på telefonen den sista timmen innan läggdags.
  • Fredag
    Gå ut på middag, och lämna din telefon hemma.
  • Lördag
    Avhåll dig en hel dag från att titta på eller skicka meddelanden på sociala medier.
  • Söndag
    Stäng av din telefon hela dagen.

Mobilen har kallats för ”den nya cigaretten” – något man har med sig i fickan hela tiden och som man plockar upp åtskilliga gånger under dagen.

En amerikansk undersökning visar att unga människor spenderar upp till 11 timmar per dag på digital teknik.

En annan nyligen genomförd amerikansk studie fann att det är svårare att stå emot ett nytt textmeddelande än en nikotinkick. En av tre konsumenter skulle dessutom hellre ge upp sex än sin mobiltelefon.

Mobilen skapar en miljö med konstanta avbrott och distraktioner.

Människan har en djup och primitiv instinkt att behöva veta allt som händer runtomkring. Det är just därför vi tar upp vår telefon hela tiden för att se om vi har missat något.

Det finns två typer av människor: En sort som kompletterar sina liv med sociala medier och en sort som ersätter livet med sociala medier. Man kan utgå från att det första alternativet är hälsosammare än det andra.

Vi är skapta för interaktion, att interagera med andra människor och social inkludering med andra personer live vilket den digitala världen inte gör.

En kombination av båda världarna är inget som skapar problem, problemet ligger i när vi låter den digitala världen ta över för mycket.

I mitt arbete ser jag människor som är utan elektronik ett par dagar kan njuta mer av sin tid, känner sig gladare och är mindre stressade. De är också mer fokuserade på sina relationer.

Så testa dig själv – klarar du den digiala dieten utan problem så har du antagligen inga svårigheter att begränsa din elektronik, men om du däremot känner att det finns starka känslor involverade och du inte lyckas hålla ut, så kanske du ska fundera över hur du vill att ditt liv ska vara.

Mitt förslag: Lägg bort telefonen ibland. Bannlys den i sovrummet. Och nästa gång du sitter på middag – stäng av.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.