Svensk soldat i Afghanistan.
Svensk soldat i Afghanistan. Foto: TT
Debattinlägg

”Försvarsmaktens tolkar får inte lämnas vind för våg”

Afghanistan ·

”Det finns tolkar kvar i Afghanistan som undrar varför Sverige inte vill ge dem skydd, när de fruktar för sina liv på grund av det arbete som de har utfört för Sveriges räkning”, skriver Stefan Olsson och Callis Amid.

Om debattörerna

Callis Amid
Ledare Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas kampanj TOLKARNA.
Stefan Olsson
Ledare Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas kampanj TOLKARNA.

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det är nu hög tid att regeringen tar ett nytt grepp om frågan om de afghanska tolkar som arbetat för svenska försvarsmakten.

Trots upprepade besked från Migrationsverket och Försvarsmakten att problemet skulle vara löst finns det tolkar kvar i Afghanistan som undrar varför Sverige inte vill ge dem skydd, när fruktar för sina liv på grund av det arbete som de har utfört för Sverige räkning.

Vi kräver att regeringen instruerar Migrationsverket att det ska följa den dom som Migrationsdomstolen avkunnade i oktober 2014 som stadgar att Sverige har ett särskilt ansvar för sina lokalanställda tolkar.

Vi kräver också att den ”särskilda ordning” som Migrationsverket och Försvarsmakten har skapat där man på godtyckliga gunder har låtit vissa tolkar komma till Sverige men inte andra avskaffas.

Historien om de afghanska tolkarna började sommaren 2012. 24 tolkar skrev då till svenska UD och bad om att få söka asyl i Sverige.

Den dåvarande migrationsministern la dock locket på direkt när han sa att ”Jag tycker att det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling än en person som inte varit det”.

Sedan kom en mycket sorglig historia att utspela sig. Migrationsverket och Försvarsmakten, justitiedepartementet och UD fick i uppgift att hitta en lösning på problemet.

Lösningen bestod i att Försvarsmakten och Migrationsverket skapade en ”särskild ordning” där man valde ut vissa tolkar som fick komma till Sverige via kvotflyktingprogrammet.

Men detta gjorde att många tolkar komma att lämnas utanför, trots att vi vet att de har arbetat för Sverige. Ingen vet vem som fick komma till Sverige och på vilka grunder. Ingen vet varför vissa inte fick komma.

Några av de kvarlämnade tolkarna överklagade Migrationsverkets beslut att neka dem asyl till Migrationsdomstolen och vann.

Domstolen konstaterade att Europakonventionen, som är den del av svensk lag, stadgar att Sverige har ett särskilt ansvar för de personer som man har haft i sin tjänst utomlands.

De får inte lämnas vind för våg på det sätt som svenska staten har gjort.

Domstolen menade att tolkarna har rätt att söka asyl fastän de fortfarande befinner sig i Afghanistan. Trots detta har Migrationsverket fortsatt att neka dem skydd. 

Vi menar att allt detta är oacceptabelt i en rättsstat som Sverige. Det strider mot de grundläggande principerna att en människa inte får veta varför en myndighet inte vill bevilja henne asyl.

Det strider också mot principerna för rättsstaten att en myndighet vägrar att acceptera domar som de inte gillar.

Socialdemokraterna visade under oppositionstiden engagemang för tolkarnas sak och vad då mycket kritiska mot hur dåvarande regeringen hade skött ärendet.

Det är därför som vi nu vänder oss till justitieminister Morgan Johansson och begär att regeringen ska reda ut denna härva en gång för alla.

Det finns en vägledande dom från Migrationsdomstolen att följa. Problemet borde därför vara enkelt att lösa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.