Programledarna för Vegorätt
Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson, programledare för det helvegetariska programmet Vegorätt. Foto: SVT
Debattinlägg

”Vi valde att göra ett personligt livsstilsprogram”

Sveriges Television ·

”Uppenbarligen hade Somar Al Naher en redan etablerad bild av hur ett program från SVT med vegetarisk mat skulle se ut och innehålla”, skriver Micael Lekberg.

Om debattören

Micael Lekberg
Programchef och ansvarig utgivare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi tycker det är kul, viktigt och härligt med det engagemang som Vegorätt skapar. Det är många tittare som hör av sig med positiva intryck och som inspirerats av recepten. Många väljer att titta och det är kul.

Premiärprogrammet hade 250 000 tittare och är ett program som många väljer och gillar i SVT Play.

Uppdraget är att göra ett livstilsprogram mot publikgruppen tjejer/kvinnor mellan 18 och 35 år primärt, men självklart kan alla som vill titta.

Programmet utgår från Elenore och Karoline och deras recept, berättat på ett lekfullt och personligt sätt utifrån dem och har ingen ambition om att spegla eller ge en bild av andra vegetarianer som kollektiv. Människor är olika oavsett vad man väljer att äta.

Vi ser att det finns väldigt många positiva reaktioner på programmet och en del som är negativa. Kanske har de som är negativa en redan etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med vegetarisk mat skulle se ut i SVT.

Uppenbarligen hade Somar Al Naher, som skriver på SVT Opinon, en redan etablerad bild av hur ett program från SVT med vegetarisk mat skulle se ut och innehålla. När den bilden inte stämmer, så blir hon besviken.

Vi valde att göra ett personligt livsstilsprogram med goda, snygga vegetariska recept med Karoline och Elenore.

Genom serien lagar de vegetarisk mat utifrån sina recept med försök att variera recepten med olika teman, behov och för olika tillfällen.

Svt gör en bred palett av livsstilsprogram med matinnehåll, och ofta med vegetarisk inriktning.

Sedan hösten har Svt genom programmet Gokväll även erbjudit vegetarisk matlagning genom kocken Maximillian Lundin. Det är matlagning rakt upp och ner som förhåller sig till årstid med vegetariska råvaror.

Vegorätt spelades in i somras och innehåller därför många sommarrelaterade matlagningstips. Det är uppenbart.

Vi breddar nu utbudet ytterligare med matlagningsprogram och ser inte att vi på det sättet skulle spä på någon hälsohysteri den här gången med Karoline och Elenore, som sedan tidigare är väl etablerade på sociala medier genom vegetarisk matlagning .

Fakta

Micael Lekberg svarar också på kritiken mot Vegorätt i programmet i SVT Opinion Live, ikväll: 22.00-22.45 i SVT 1.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.