Kommunal Paul Ronge
Foto: Pontus Lundahl/TT
Debattinlägg

”Hur ska den nya ordföranden få tillbaka medlemmarna?”

Kommunal ·

”Sanningen är att Kommunals kris är av en enorm magnitud, just för att det är lågavlönade vårdbiträden, brandmän och andra hårt arbetande medlemmar som med sina avgifter fått betala kalasen”, skriver Paul Ronge.

Om debattören

Paul Ronge
Medierådgivare och krishanterare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag samlas det skandalomsusade fackförbundet Kommunal för kongress i Stockholm. I morgon väljer man en ny ordförande efter Annelie Nordström.

Tre kandidater känner sig hugade, men ingen av dem kan påstå att de haft fingrarna långt från syltburken.

En fick en paradvåning av Kommunal, de båda andra jobbade på Kommunals förbundskontor medan medlemmarnas pengar rullade på spritfester och besynnerlig restaurangverksamhet.

Tusentals medlemmar har lämnat förbundet. Uppförsbacken för Kommunal

kommer att bli enorm.

I morgon kommer vi att veta vem av de tre som blir Kommunals ansikte utåt.

Tobias Baudin är första vice ordförande i LO. Han jobbar på LO, men fick 2011 en paradvåning av Kommunal, som en händelse i samma hus som deras stora festvåning Metropol Palais, ni vet där sexshower rullade. Kanske inte den bästa meriten…

Berit Müllerström är enhetschef på förbundskontoret, och Tina Dahlström är ombudsman på kommunikationsenheten.

Visst kan de hävda att de ingenting såg och ingenting visste, men hur trovärdigt låter det?

Sanningen är att Kommunals kris är av en enorm magnitud, just för att det är lågavlönade vårdbiträden, brandmän och andra hårt arbetande medlemmar som med sina avgifter fått betala kalasen.

Jag kan bara jämföra med Hasse Ericson-skandalen 1980.

Det var mitt första riktiga scoop som reporter och storyn hade allt – Ericson hade eget spritskåp på Transport, han lät en vaktmästare komma hem och ta på honom strumpor och skor när han hade ischias.

Han bodde på Carlton Hôtel i flera månader på Transports bekostnad när han skilde sig, eftersom han inte visste hur man lagade mat och tvättade, han fick också en paradvåning på Nybrogatan på Östermalm.

Till slut föll han på ett skattefusk som ironiskt nog gjordes för att ge ombudsmännen en guldkant.

Men en viktig skillnad finns med Kommunal – Hasse ”Hoffa” Ericson hade medlemmarnas stöd. Han var en oerhört skicklig förhandlare och hjälte för brevbärare och lastbilschaufförer.

Kommunals medlemmar har inte haft anledning att vara lika imponerade och kanske blivit ännu mer skinnade.

Hur ska den nya ordföranden då kunna få tillbaka medlemmarna?

Först det som INTE ska göras:

Att låta någon dyr varumärkesbyrå försöka berätta hur rena och duktiga Kommunal är nu. Jag lovar, det blir ingen stjärna i kanten. Både medlemmar och allmänhet utgår från att man inte ska supa upp medlemmars pengar, att låta bli ger inga pluspoäng.

Det är lika fånigt som om ICA och Coop skulle flagga upp att de inte har ohyra i butikerna eftersom de använder Anticimex. Man vill inte ens tänka tanken att det skulle finnas.

Pluspoäng ger det däremot om Kommunal kan visa handlingskraft vid förhandlingsbordet. Lyckas den nya ledningen få upp lönerna och förbättra villkoren, framför allt för de lågavlönade kvinnorna i vården, så kommer kanske medlemmarna tillbaka.

Men räkna med att det tar tid.

Ett förtroende som byggts upp under åratal kan ta dagar att rasera, det är just detta som Kommunals skandaliserade och avgående ordförande Annelie Nordström så bittert har fått lära sig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.