Debattinlägg

Ask, nu måste vi ändra lagen om utlänningskontroll

REVA-PROJEKTET ·

Maria Ferm (MP) om Reva-projektet och jakten på papperslösa:

Sedan gränspolisens metoder uppdagats har jag lyft frågan med både Rikspolisstyrelsen och ansvarig minister Beatrice Ask (M). RPS anser att poliskontroller i tunnelbanan strider mot lagen. Men istället för åtgärder har regeringen gett polisen i uppdrag att öka antalet avvisningar. Miljöpartiet kräver nu att gränspolisen utbildas i mänskliga rättigheter och att lagen om inre utlänningskontroll ändras. Dagens metoder kan liknas vid rasprofilering, skriver Maria Ferm (MP).

Rapporterna om att gränspolisen utför plankningskontroller som svepskäl för att kontrollera personer med utländskt utseende kommer allt tätare. Tunnelbanespärrarna har därmed kommit att bli en livsfara för de allra mest utsatta människorna i vårt samhälle – de papperslösa.

Att polisen använder tunnelbanespärrarna för att på detta sätt kringgå lagstiftningen är ett allvarligt problem som behöver åtgärdas. Därför kräver Miljöpartiet nu att lagen om inre utlänningskontroll förtydligas så att polisens agerande inte kan fortgå.

Sedan de första rapporterna om polisens nya metoder uppdagades har jag lyft frågan om dessa metoder både gentemot Rikspolisstyrelsen och till den ansvariga ministern Beatrice Ask.

Av Rikspolisstyrelsen fick jag svaret att även de anser att det strider mot lagen att inrätta plankningskontroller som ett svepskäl för att kontrollera utländska medborgare. På frågan om vilka åtgärder justitieministern avsåg vidta svarade hon endast att polisen självklart ska följa de regler som finns, men att varje polismyndighet ansvarar för att dess personal har den kunskap och utbildning de behöver.

Trots att det är uppenbart att denna typ av kontroller är ett sätt att kringgå lagen, nöjer sig således polisledning och ansvarig minister med att blunda för rapporterna om att dessa regelvidriga metoder ändå används.

En inre utlänningskontroll får enligt utlänningslagen endast ske ”om det finns grundad anledning att anta att personen saknar rätt att uppehålla sig här i landet eller om det annars finns särskild anledning till kontroll”. Vittnesmålen om polisens metoder i Stockholms tunnelbanespärrar indikerar att lagen inte tas på allvar. Polisens agerande kan närmast liknas vid rasprofilering.

Istället för att åtgärda polisens agerande har regeringen gett ett uppdrag till polisen om att öka antalet avvisningar. Miljöpartiet är djupt kritiskt till regeringens uppdrag. Särskilt om polisen tolkar det som att de ska prioritera jakt på papperslösa.

Miljöpartiet har ett migrationspolitiskt samarbete med regeringen. Vi har dock inget samarbete kring det rättspolitiska området. Men även om polisens arbete med utvisningar inte ligger på förhandlingsbordet i det migrationspolitiska samarbetet utesluter detta inte att vi kommer att verka för nödvändiga förändringar som oppositionsparti.

● Miljöpartiet kräver nu att lagen om inre utlänningskontroll ändras. Trots att polisens agerande egentligen redan idag strider mot lagen lyckas de kringå detta. Vi anser att dessa metoder måste upphöra och kommer att motionera om detta i riksdagen i höst.

● Miljöpartiet anser även att gränspolisen ska utbildas i mänskliga rättigheter och utlänningsrätt.

Miljöpartiets och regeringens migrationspolitiska samarbete fokuserar på att stärka rättigheterna för de papperslösa, exempelvis genom rätt till utbildning och kraftigt utökad rätt till subventionerad hälso- och sjukvård. Det är två viktiga steg framåt mot en mer human migrationspolitik. Vi kommer göra det vi kan för att polisens arbete – med justitieministerns tysta medgivande – inte ska innebära ett steg åt fel håll.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.