Felicia Björkman med pojkvän
Debattinlägg

”Att gå på studentbal borde inte vara en ekonomisk fråga”

STUDENTEN ·

”Den personliga ekonomin borde inte avgöra om man har råd att fira studenten. Tusentals kronor läggs på kläder och mössa och allt detta i en skolmiljö som borde vara fri från kostnader, skriver Felicia Björkman som startat Facebookgruppen ”Låna en balklänning Sverige”.

Om debattören

Felicia Björkman
19-årig student vid Högskolan i Gävle

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förra året tog jag studenten. På min studentbal hade jag på mig en ärmlös rosa långklänning med öppen rygg. Bara klänningen kostade 1500 kronor och då ska jag också erkänna att jag köpte den till ett reducerat pris. Hela kvällen gick sammanlagt på omkring 5 000 kr.

Förutom klänning ska man ha skor, smycken, håruppsättning, smink, balbiljett och skjuts till festen. Den rosa klänningen kommer jag förmodligen bara att använda en enda gång i mitt liv.

Det går åt otroligt mycket pengar kring studenttider och alla har faktiskt inte råd. Tillsammans trissar vi upp förväntningarna och grupptrycket kan vara svårt att stå emot.

Jag tänker på hur tufft det är för alla ensamstående mammor och dem som kanske bara har sjukpenning att leva på.

Själv hade jag turen att ha föräldrar som hade råd.

Men den personliga ekonomin borde inte vara det som avgör om man kan fira studenten. Och vad hände med skolan, skulle inte den vara fri ifrån kostnader? När en studentmössa kostar uppemot 1 700 kronor är den inte det.

Balen är ju en tradition och ett minne för livet. För tjejer framförallt är det mycket att tänka på. Alla utgår ifrån att alla har råd. Och har man inte det är den nog lätt att man skäms i sådana lägen.

Jag kan bara utgå ifrån mig själv – om jag inte hade haft råd hade jag hittat på ursäkter som ”jag tycker att baler är tråkigt” eller ”jag är upptagen just den kvällen”.

För en tid sedan såg jag en hashtag på Instagram som hette #projektbalsolidaritet. Det fick mig att också vilja hjälpa till. Jag bestämde mig för att låna ut min balklänning via sociala medier. Nyheten spred sig snabbt och det tog inte lång tid innan olika dagstidningar hörde av sig för att skriva om saken.

Responsen har varit enorm. Folk hyllar initiativet och många vill vara med. Jag och min vän Marwa Karim har startat en sida på Facebook som vi kallar ”Låna en balklänning Sverige”.

I dag har vi 700 medlemmar som lånar ut eller lånar. Vi hoppas att ännu fler vill öppna sina hjärtan och låna ut sina balklänningar.

Och precis det som jag hade hoppats på händer nu. Fler och fler vill hjälpa till:

Jag hörde nyligen om en kvinna i Mellansverige som berättade att jag inspirerat henne till att också hjälpa till. Nu erbjuder hon håruppsättning och smink inför balen till de tjejer som inte har råd.

För en tid sedan skickade jag min rosa balklänning med posten till Malmö. Den 2:e juni bär en förväntansfull tjej den på sin bal. Jag är väldigt glad över att den kommer till användning och skulle den få en fläck eller gå sönder, är det inte hela världen.

Jag hoppas bara på att alla ska kunna uppleva sin bal utan att behöva oroa sig för status och pengar. Balen ska inte vara en klassfråga.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.