Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Bekämpa arbetslösheten i stället för de arbetslösa”

Arbetsmarknad ·

”Det sitter inte 400 000 arbetslösa och väntar på att det ska löna sig mer att arbeta. Om man är arbetslös väntar man inte på nya jobbskatteavdrag utan på ett nytt jobb”, skriver Stefan Lindborg.

Om debattören

Stefan Lindborg
Förbundsordförande Ung Vänster

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en debattartikelSVT Opinion den 29 augusti frågar ordföranden för de fyra borgerliga ungdomsförbunden om Ung Vänster vill se fler unga i arbete.

Självklart vill vi det, men vi nöjer oss inte bara med att vilja, utan drar också nödvändiga slutsatser av åtta år med högerregering.

För att ungdomsarbetslösheten ska minska krävs en ny regering som bekämpar arbetslösheten, i stället för de arbetslösa.

Den borgerliga arbetslinjen har gett högre arbetslöshet, större ungdomsarbetslöshet och mer än dubbelt så många långtidsarbetslösa. Detta till priset av ökande orättvisor och en nedmonterad a-kassa.

Högern har använt arbetslösheten som en förevändning för att driva igenom rekordstora skattesänkningar. Enligt dem blir arbetslösheten lägre om man sänker skatterna för de som jobbar och drar åt svångremmen runt de arbetslösa.

Men det sitter inte 400 000 arbetslösa och väntar på att det ska löna sig mer att arbeta. Om man är arbetslös väntar man inte på nya jobbskatteavdrag utan på ett nytt jobb.

En ny regering kan inte nöja sig med att prata om ungdomsarbetslösheten, en ny regering måste skapa fler, bättre och tryggare jobb.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är inget annat än en ungdomsrabatt för arbetsgivarna.

Sänkningen är inte bara dyr, utan som en åtgärd mot ungdomsarbetslösheten också ineffektiv. Det säger såväl IFAU som Finanspolitiska rådet. Handelsanställdas förbund har konstaterat att andelen unga sysselsatta i handeln – en bransch där många unga jobbar – inte har ökat efter sänkningen av arbetsgivaravgiften.

Ungas problem på arbetsmarknaden är inte att vi är för dyra. Ungdomsrabatten ger högre vinster till företag med många unga anställda men ökar inte vår möjlighet till jobb.

Det saknas inte arbetsuppgifter som behöver utföras. Det behövs fler som jobbar i välfärden, miljonprogrammets lägenheter behöver renoveras, bostadsbristen byggas bort och helt nödvändiga klimatinvesteringar måste genomföras.

Den viktigaste åtgärden för att fler ska få jobb är att förändra den ekonomiska politiken.

Med en ekonomisk politik som fokuserar på investeringar i stället för skattesänkningar skapas nya jobb, och viktiga utmaningar i samhället blir lösta.

Efter åtta år med borgerlig regering befinner vi oss i ett läge där arbetslösheten är hög samtidigt som det finns lediga jobb som inte blir tillsatta.

Högerns passiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder, den så kallade ”Jobbgarantin för unga” är ett lysande exempel, försämrar matchningen på arbetsmarknaden och stärker inte arbetslösas chans till ett nytt jobb.

En ny regering måste satsa mer på arbetsmarknadsutbildningar, Komvux och Yrkeshögskolan. Den som är arbetslös ska mötas av aktiva åtgärder som gör att man får en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Valet om mindre än två veckor är ett viktigt vägskäl. Antingen fortsätter vi med högerns så kallade arbetslinje – en politik som har gett oss permanent massarbetslöshet – eller så går vi i motsatt riktning och börjar föra en ekonomisk politik för full sysselsättning.

För att unga ska få rätt till trygghet i vardagen och makt över det egna livet krävs en ny regering och en politik för jämlikhet och rättvisa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.