Foto: SVT
Debattinlägg

”Bilden av sysselsättningen är inte svart eller vit”

OPINION ·

”När SVT tar fram siffror som visar att de inrikesfödda i arbetsför ålder minskat samtidigt som högkonjunkturen gör att det finns ett sug efter arbetskraft så är det en viktig nyhet”, skriver SVT:s programchef och ansvarige utgivare för bland annat Aktuellt.

Om debattören

Ulf Johansson
Programchef riksnyheter, Sveriges Television

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är lite svårt att bemöta en kritik när professor Hammarstedt på SVT Opinion skjuter in sig på något som vi inte påstått i reportaget om de utlandsfödda och de nya jobben.

Vi har inte någonstans påstått att det ökande antalet utlandsfödda i jobb är ett bra mått på hur integrationen fungerar.

Det vi visat är att det är bland de utlandsfödda som antalet i jobb ökat kraftigt och att det hade varit svårt för arbetsgivarna att hitta arbetskraft utan de utlandsfödda.

SVT Aktuellt, 26 mars: Utrikesfödda i jobb – ”räddar vår ekonomi”

Jag utgår från att det inte undgått någon att förvärvsfrekvensen bland utlandsfödda är klart lägre än bland befolkningen i övrigt.

SVT har ofta rapporterat om den här problematiken – till exempel här, här och här.

Det här är också en av de frågor som samtliga riksdagspartier lyfter som en av de viktigaste frågorna att lösa.

Men det måste ändå vara möjligt att visa att allt inte är svart eller vitt. När SVT tar fram siffror som visar att de inrikesfödda i arbetsför ålder minskat samtidigt som högkonjunkturen gör att det finns ett sug efter arbetskraft så är det en viktig nyhet.

När siffrorna därför visar att det är i gruppen utlandsfödda som antalet i arbetsför ålder ökar och att det är där antalet personer i jobb ökar så bör det vara en viktig nyhet att berätta.

Det innebär inte att andelen som jobbar bland de utrikesfödda ökat totalt eftersom det kommit avsevärt fler till landet.

Om det är 244 000 fler som jobbar så finns det närmare 400 000 fler i arbetsför ålder i den gruppen vilket också redovisades i reportaget.

Men när arbetsförmedlingens prognoschef konstaterar att arbetsgivarna fått mycket svårt att hitta arbetskraft och att Sveriges ekonomin utvecklats sämre utan de utlandsfödda så borde det vara en viktig nyhet i det här landet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.